Hlavní obsah

Zemřel jeden z nejdéle vládnoucích monarchů. Omán má nového panovníka

Ománský sultán zemřel v 79 letech.

Reklama

aktualizováno •

Na trůnu sultána Kábuse bin Saída vystřídá jeho bratranec Hajsám bin Tárik Saíd. Ten v zemi doposud působil jako ministr kultury.

Článek

Kábus bin Saíd se v Ománu ujal moci v roce 1970 při nekrvavém převratu. S pomocí bývalé koloniální mocnosti Británie tehdy svrhl svého otce Saída bin Tajmúra. Po britské královně Alžbětě II. a brunejském sultánovi Hassanalu Bolkiahovi byl třetím nejdéle panujícím monarchou světa.

Bin Saíd zemřel ve věku 79 let. Ománské úřady vyhlásily po smrti panovníka třídenní oficiální smutek.

Rada vysokých vojenských představitelů země vyzvala vládnoucí rodinu, aby se sešla a vybrala sultánova následovníka. Kábus bin Saíd neměl děti, ani veřejně nejmenoval svého nástupce. Nástupcem Kábuse bin Saída se stal jeho bratranec, působící doposud jako ministr kultury, Hajsám bin Tárik Saíd.

Nový ománský sultán v projevu přenášeném televizí přislíbil, že bude prosazovat politiku mírové koexistence a přátelských vztahů se všemi národy a dále rozvíjet Omán. „Budeme pokračovat v podpoře urovnávání sporů pokojnou cestou,“ prohlásil šestašedesátiletý sultán Hajsám.

Ománské úřady vyhlásily po smrti panovníka třídenní oficiální smutek, vlajky budou v zemi příštích 40 dnů staženy na půl žerdi.

Sultán má v Ománu velkou moc. Současně zastává funkci premiéra, vrchního velitele ozbrojených sil, ministra obrany, financí a zahraničních věcí. Sultán Kábus bin Saíd se ale v posledních letech na veřejnosti objevoval jen zřídka, přičemž se spekulovalo, že trpí rakovinou tlustého střeva. Minulý měsíc se vrátil do své vlasti poté, co absolvoval léčbu v Belgii.

Reklama

Související témata:

Doporučované