Hlavní obsah

Zemřel „Jetman“. Skočil i z Burdž Chalífy, osudným mu byl trénink

Podívejte se na sestřih toho nejlepšího z kariéry Jetmana Vincenta Reffeta.Video: YouTube/XDubai, AP

 

Reklama

Francouz Vincent Reffet svým uměním bavil svět pod značkou Jetman Dubai. Držitel světového rekordu a původce nebezpečných kousků zemřel při tréninku v Dubaji.

Článek

Francouzský kaskadér, pro své jatpackové umění známý jako „Jetman“, zemřel při nehodě v Dubaji. 36letého Vincenta Reffeta, držitele světového rekordu v kategorii Base Jump, proslavily také přelety přes Alpy. Osudnou destinací se mu stala Dubaj.

V prohlášení společnosti Jetman Dubai bez dalších podrobností stojí, že Reffet zemřel „během úterního tréninku v Dubaji“. Jeho smrt je nyní předmětem vyšetřování. „Vince byl talentovaný sportovec a velmi oblíbený a respektovaný člen našeho týmu,“ uvádí se v prohlášení. „Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho rodinou a všemi, kdo ho znali a pracovali s ním.“

Foto: facebook.com/jetman

Vyjádření společnosti na Facebooku.

Reffet pocházel z parašutistické rodiny. Během svého života se pouštěl do řady nebezpečných triků, včetně seskoku z nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa.

Proslavil se svými lety s Jetmanem Dubai, společností založenou švýcarským pilotem Yvesem Rossym. Špičkové vybavení společnosti umožňuje pilotům skupiny létat rychlostí až 402 kilometrů za hodinu. Vyvinula i tryskovou kombinézu schopnou vzlétnout ze země a poté přejít na let ve vysokých nadmořských výškách.

„Vždycky přijdeme s něčím novým,“ říkal Reffet ještě minulý měsíc tiskové agentuře AFP. „Máme tolik snů a život je tak krátký.“ Reffetovo umění sklízelo úspěch zejména na sociálních sítích. Virální se stalo i video, ve kterém skáče z hory přímo do letícího letadla svého kolegy a kamaráda Freuda Fugena.

V únoru se stal Reffet také prvním jetpackovým pilotem, který předvedl start ze země do vysokých nadmořských výšek. Jetmani dříve startovali z vyvýšených platforem, například z vrtulníku.

Reklama

Doporučované