Hlavní obsah

Zemřel kardinál Bernard Law, byl součástí skandálu se zneužíváním dětí

Zemřel kardinál Bernard LawVideo: AP

 

Reklama

Ve věku 86 let zemřel někdejší bostonský arcibiskup, kardinál Bernard Law,. Podle některých zdrojů v katolické církvi věděl o zneužívání chlapců ve své arcidiecézi, ale nezabránil tomu.

Článek

V roce 2002 církevní dokumenty odhalily, že Law věděl o zneužívání mladých chlapců ve své arcidiecézi a místo řešení případů překládal kněze z farnosti na farnost. Law pod tlakem veřejnosti podal rezignaci v dubnu 2002, ale papež Jan Pavel II. ji přijal až půl roku poté. Představitelé Vatikánu mu později svěřili správu významné římské baziliky, což jeho kritici hlasitě odsoudili.

Arcibiskup za své "přehlížení" poměrů nebyl nikdy stíhán. Skandál ale vyvolal obvinění proti kněžím i jinde na světě a vedl k mnohamilionovým odškodněním obětí. To, že mohl Law dále působit ve Vatikánu, mnozí označovali za urážku obětí sexuálního násilí spáchaného kněžími.

Law se narodil v Mexiku v rodině plukovníka amerického letectva. Knězem se stal v Mississippi v roce 1961, biskupem roku 1973 v Missouri. Jan Pavel II. ho jmenoval bostonským arcibiskupem v roce 1984. Pod jeho arcidiecési pak spadalo přes 360 farností a více než dva miliony věřících. Už v roce 1984 Law dostal dopis od jednoho biskupa s podezřením na sexuální zneužívání chlapců Geoghanem. Law ho bez ohledu na tyto informace přeložil na jinou farnost. V roce 1985 Jan Pavel II. jmenoval Lawa kardinálem.

Problém se zneužíváním dětí duchovními přivedl na světlo starou myšlenku, že na vině je hlavně celibát. Tuto myšlenku nahlas propagoval rakouský kardinál Schönborn, ale ten záhy své výroky korigoval.

Reklama

Doporučované