Hlavní obsah

Zemřel kultovní španělský komik. Jeho bezzubý smích obletěl svět

Foto: Profimedia.cz

Záběr, který „El Risitase“ proslavil.

Reklama

Ve věku 65 let zemřel španělský komik Juan Joya Borja, který se proslavil svým nakažlivým smíchem.

Článek

Komik s přezdívkou El Risitas, což v překladu znamená „chichotající se“, se stal na internetu známý jako „španělský smíšek“. V červnu 2007 Borja poskytl rozhovor moderátorovi televizního pořadu Ratones coloraos, v němž se rozesmál, když vyprávěl historku o tom, jak v mládí nechal v moři přes noc 20 pánví, které chtěl vyčistit, píše BBC.

Když se ale druhý den ráno vrátil, zjistil, že všechny kromě jedné odnesla voda. Po této historce Borja i moderátor upadli do záchvatu nekontrolovatelného smíchu. Autoři pořadu Ratones coloraos segment hned nahráli na YouTube a ve Španělsku si vtipný klip okamžitě získal popularitu.

Borjovo vystoupení se však stalo virálním až o několik let později, v roce 2014. Lidé totiž začali do videa s komikovým nakažlivým smíchem přidávat titulky, a měnit tak význam celého záznamu. El Risitase tak obvykle situovali do role zaměstnance velké společnosti, který se smál tomu, jak je jeho šéf nebo zákazník hloupý.

Když společnost Apple v roce 2015 oznámila nový MacBook, El Risitas se jako inženýr společnosti Apple chichotal jeho špatným specifikacím. Internetový mem funguje stejně jako např. parodie na scénu z filmu Downfall, která zachycuje poslední dny Adolfa Hitlera.

Podle televize ABC Sevilla Borja zemřel ve středu odpoledne v nemocnici Virgen de Rocío po „náhlém zhoršení“ zdravotního stavu. El Risitas byl už loni hospitalizován kvůli zdravotním problémům, podle webu Independent trpěl kardiovaskulárními onemocněními a cukrovkou.

V březnu poděkoval fanouškům za to, že zorganizovali finanční sbírku na nákup elektrického skútru poté, co mu byla amputována jedna noha. Než se Borja stal hercem a komikem, pracoval v kuchyni a na stavbě.

Jeho rozesmátý obličej je dodnes populární na internetu, mimo jiné se používá jako emotikon na herní streamovací platformě Twitch.

Reklama

Doporučované