Hlavní obsah

Zemřel legendární americký moderátor Larry King

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Larry King.

Reklama

V 87 letech zemřel populární americký moderátor a držitel ceny Emmy Larry King. Na začátku tohoto roku byl King hospitalizován kvůli nákaze covidem-19.

Článek

Smrt legendárního amerického moderátora Larryho Kinga oznámila na Twitteru jeho společnost Ora Media. King podle společnosti zemřel v sobotu v Los Angeles. Příčinu smrti zástupci společnosti neuvedli.

Moderátor se na začátku ledna nakazil nemocí covid-19, ošetřován byl v nemocnici v Los Angeles. Informovaly o tom servery televizí ABC News a CNN s odvoláním na zdroje blízké rodině.

Sedmaosmdesátiletý King, který trpěl cukrovkou, se během svého života potýkal s řadou zdravotních problémů, včetně několika infarktů. V roce 2017 absolvoval úspěšný chirurgický zákrok kvůli rakovině plic.

King se narodil jako Lawrence Zeiger v Brooklynu v New Yorku v roce 1933, svou kariéru novináře zahájil po přestěhování na Floridu. Začínal v rozhlase, kde poprvé vysílal v roce 1957, na radu manažera stanice zde přijal své nové jméno Larry King. O dva roky později si jméno legálně změnil. King poté v letech 1985 až 2010 moderoval na televizi CNN pořad Larry King Live, ve kterém debatoval s prezidentskými kandidáty, filmovými hvězdami, sportovci i dalšími celebritami.

Zásadním v jeho kariéře byl pro Kinga rok 1992 a v něm běžící prezidentská kampaň, kdy jeho otázkám v pořadu Larry King Live podle deníku The Los Angeles Times čelil více než tucet kandidátů na americkou hlavu státu.

V roce 1993 King podle deníku dosáhl kariérního vrcholu moderováním 90minutové debaty mezi viceprezidentem Al Gorem a texaským miliardářem Rossem Perotem, kterou na obrazovkách CNN sledovalo více než 16,3 milionu diváků. Magazín Washingtoniana tehdy Kinga označil za nejvlivnější mediální osobnost v zemi.

S popularitou ale sílila i kritika, především proto, že podle mnohých nekladl politikům, kteří jeho show hojně navštěvovali, dostatečně přísné otázky. Sám King o sobě říkal, že není novinář, ale „infotainer“, tedy že spojuje informace a zábavu. Kritiku si King vysloužil také za to, že se stal tváří pořadu na ruském televizním kanálu Russia Today.

V roce 1996 svou popularitu vysvětlil takto: „Jsem zkrátka upřímný. Jsem opravdu zvědavý. Zajímá mě, co si lidé myslí. Poslouchám odpovědi a nechávám své ego u vstupu. Nepoužívám slovo já, protože je v rozhovoru irelevantní. Neslouží k ničemu jinému než k předvádění se,“ citují Kinga The Los Angeles Times.

Reklama

Doporučované