Hlavní obsah

Zemřel legendární atlet. Sprintera s přezdívkou „létající Sikh“ zdolal covid

Foto: Profimedia.cz

Sportovní legenda Milkha Singh.

Reklama

Ve věku 91 let zemřel Milkha Singh, „létající Sikh“ a jeden z největších indických sportovců.

Článek

Profesionální sprinter a běžec Milkha Singh vyhrál za svou kariéru přes 70 mezinárodních závodů. Stal se také jediným sportovcem, kterému se podařilo získat zlatou medaili na Asijských hrách a Commonwealth hrách v polovině minulého století. Na olympijských hrách nicméně nikdy medaili nezískal. Nejblíže jí byl na hrách v Římě v roce 1960, kde se umístil v běhu na 400 metrů čtvrtý.

„Nezastavil jsem, dokud jsem svým potem nenaplnil kbelík. Tolik jsem na sebe tlačil, že jsem se na konci zhroutil a museli mě odvézt do nemocnice. Modlil jsem se k Bohu, aby mě zachránil, slíbil jsem, že v budoucnu budu opatrnější, ale pak jsem to udělal znovu.“ popsal radikální tréninkovou rutinu dříve pro BBC.

Singh, který se ke sportu dostal díky armádě, zemřel v pátek v noci na komplikace spojené s infekcí covid-19 ve věku 91 let. Jeho manželka a bývalá profesionální volejbalistka Nirmal Kaurová zemřela o pár dní dříve ve věku 85 let.

Smutek nad jeho odchodem vyjádřil přes Twitter i indický premiér Naréndra Módí, který ho označil za „první indickou sportovní superstar“. Jeho nelehký život na vesnici, kde při odtržení Pákistánu od Indie v roce 1947 přišel o své rodiče i sedm sourozenců, se stal motivem pro bolywoodský film Utíkej, Milkho, utíkej (Bhaag Milkha Bhaag) z roku 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované