Hlavní obsah

Zemřel lékař Jan Malý, bývalý šéf IKEM

Foto: IKEM

Lékař Jan Malý.

Reklama

aktualizováno •

Jan Malý byl internista-nefrolog a jeho celoživotní specializací se staly problémy související s metabolismem kyseliny močové.

Článek

Zemřel lékař Jan Malý, který vedl Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v letech 2007 až 2011.

„Opustil nás člověk, který se nesmazatelně zapsal do života nás všech, do života celého Institutu klinické a experimentální medicíny. Pan docent byl vynikající lékař, manažer, ředitel, především ale člověk, který díky své profesionalitě, erudici a znalostem dokázal nejenom pomoci stovkám nemocných pacientů, ale posouval celým IKEM stále na další, lepší úroveň,“ uvedl za institut jeho současný šéf Michal Stiborek.

Na Jana Malého zavzpomínal také bývalý šéf IKEM Karel Filip, kterého Malý doprovázel po značnou část jeho profesního života.

„Malý byl všestranně vzdělaný internista-nefrolog a jeho celoživotním fokusem byl metabolismus kyseliny močové. O jeho medicínské a vědecké odbornosti ostatně svědčí tisíce úspěšně léčených pacientů a řada skvělých publikací. Byl výtečným organizátorem a osvědčil se i jako manažer ve vedoucích funkcích,“ uvedl Filip.

A zanechal i jednu osobnější vzpomínku. „Byl člověkem laskavým, spolehlivým a přátelským. Dostal to zřejmě do vínku od svých rodičů, významných antropologů. Honza miloval svou ženu Majdu, která se o něj s láskou pečlivě starala v jeho poslední etapě, miloval své dva syny, Jirku a Tomáška, byli mu rovněž velkou oporou. A Honza miloval kromě své rodiny a své medicíny život, miloval umění ve všech formách, mezi umělci měl hodně pacientů i přátel,“ napsal bývalý šéf nemocnice.

Na přání pozůstalých se pohřeb Jana Malého uskuteční v úzkém kruhu rodiny, v IKEM se lidé mohou rozloučit na pietním místě s kondolenční knihou ve vstupní hale.

Reklama

Doporučované