Hlavní obsah

Zemřel lobbista a bývalý poradce Miloše Zemana Miroslav Šlouf. Zabila ho rakovina, říká jeho přítel

Ve věku 69 let zemřel Miroslav Šlouf.Video: Lucie Svobodová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve věku 69 let zemřel politický lobbista a někdejší poslanec KSČ Miroslav Šlouf. Byl veřejnosti známý mimo jiné také jako poradce bývalého premiéra a současného prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Po dlouhé těžké nemoci v pátek odpoledne zemřel Miroslav Šlouf. Informaci Parlamentních listů potvrdila ČTK jeho rodina. Podle informací rádia Frekvence 1 stojí za Šloufovou smrtí rakovina. „Podlehl rakovině. Mirek se s ní léčil už před 15 lety. On věděl, že je konec. V posledních týdnech už ani nepřijímal návštěvy. Z nemocnice ho krátce pustili asi před dvěma měsíci, chtěl dodatečně oslavit s kamarády své 69. narozeniny,“ řekl rádiu Karel Srp, Šloufův přítel a šéf Jazzové sekce.

Šlouf byl blízký přítel prezidenta Miloše Zemana, pomohl mu při první přímé volbě na Pražský hrad. Později se rozešli.

Šlouf působil od poloviny 70. let v KSČ, ze strany vystoupil v létě 1991. Později vstoupil do ČSSD a stal se poradcem Miloše Zemana. Počátkem roku 2008 byl jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit současného prezidenta do politického života. Šlouf stál později za vznikem Strany práv občanů i za některými volebními Zemanovými úspěchy. Po prezidentské volbě v roce 2013 ale jejich přátelství skončilo.

Šloufovo jméno figurovalo v minulosti v několika kontroverzních kauzách. V posledních letech se Šlouf veřejného života neúčastnil.

Reklama

Doporučované