Hlavní obsah

Zemřel mladý Američan, kterého KLDR propustila v zuboženém stavu

KLDR propustila Otta Warmbiera v zuboženém stavu. Do týdne zemřel.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Zemřel dvaadvacetiletý americký student Otto Warmbier, kterého minulý týden po 17 měsících zadržování propustila z „humanitárních důvodů" Severní Korea.

Článek

O smrti informovala Warmbierova rodina v prohlášení, které zveřejnila nemocnice v ohijském Cincinnati, kde byl Warmbier hospitalizován.

Mladík se do vlasti vrátil 13. června ve špatném zdravotním stavu a kómatu. Lékaři konstatovali, že měl těžce poškozený mozek.

Severokorejští představitelé podle listu The Washington Post americkým diplomatům řekli, že Warmbier onemocněl botulismem, což je závažná paralyzující nemoc způsobená otravou, která může zapříčinit smrt. Po podání léků měl údajně upadnout do kómatu.

Lékaři z univerzitní nemocnice v Cincinnati, kteří provedli první podrobnou prohlídku mladíka po příletu do vlasti, zjistili, že má vážně poškozený mozek. Jeden z lékařů novinářům na tiskové konferenci řekl, že Warmbier utrpěl značnou ztrátu mozkové tkáně ve všech částech mozku. Student nereagoval na slovní podněty a nevnímal okolí. Příčina jeho stavu není dosud známa.

Otto Warmbier v severokorejském vězení strávil 17 měsíců. Zadržen byl loni v lednu kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu. O dva měsíce později byl odsouzen k 15 letům nucených prací za protistátní činnost.

Reklama

Doporučované