Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Emanuel Ungaro, bylo mu 86 let

Foto: Profimedia.cz

Módní návrhář Emanuel Ungaro (vpravo, na snímku z roku 2008) oblékal například Jackie Kennedyovou či Catherine Deneuveovou.

Reklama

aktualizováno •

Podle AFP zemřel Ungaro v sobotu, se zdravotními potížemi se potýkal dva roky.

Článek

V Paříži zemřel ve věku 86 let francouzský módní návrhář italského původu Emanuel Ungaro. Informovala o tom v neděli s odvoláním na rodinu agentura AFP. Módní dům, který nesl jeho jméno, Ungaro založil v roce 1965.

„Šaty by se neměly nosit, ale mělo by se v nich žít,“ prohlašoval módní návrhář. Říkalo se o něm, že se nebál být jiný a vytvářel „nečekané kombinace smyslných barev, vzorů a nádherných drapérií“.

„Jednoduchý svetr, který si díky jemnosti materiálu říká o pohlazení, šaty střižené pro ladný pohyb a tak, aby ukazovaly, ale zároveň skrývaly: protože miloval ženy,“ popsala Ungarův styl v jeho biografii jeho přítelkyně a spisovatelka Christine Orbanová. Podle ní vytvářel šaty „příliš krásné na to, aby je muž z ženy strhal, ale zároveň tak chytré, aby vyzývaly k něžnému svléknutí“.

Ungaro se narodil se na jihu Francie v Aix-en-Provence. Jeho italský otec Cosimo byl krejčí, u něj se Ungaro naučil řemeslu. Později se vydal do Španělska a učil se u španělského návrháře Cristóbala Balenciagy.

Do Paříže přišel v roce 1956 a ve světě módy se pohyboval téměř 50 let do roku 2004, kdy se stáhl do ústraní. Na své první přehlídce Ungaro sice představil jenom 17 modelů, ale sklidil úspěch – nabídl pestré barvy a tištěné vzory. V roce 1973 začal navrhovat i pro muže.

Podle některých si nemaloval žádné skici a návrhy vytvářel přímo s látkou na modelkách. V jeho ateliéru zněla hudba Verdiho, Beethovena či Mozarta, uvedla agentura DPA.

Oblékaly se u něj mezi jinými manželka někdejšího amerického prezidenta Jackie Kennedyová či herečky Catherine Deneuveová, Gena Rowlandsová, Isabelle Adjaniová či Anouk Aiméeová.

Jeho přítelkyně, herečka Anouk Aiméeová, mu pomohla zavést novou značku parfému Diva. Přehlídky jeho modelů v 80. letech se podobaly velkým představením.

Reklama

Doporučované