Hlavní obsah

Zemřel módní návrhář Pierre Cardin

Foto: Profimedia.cz

Pierre Cardin (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

Zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší veřejnosti.

Článek

Pierre Cardin byl držitelem několika řádů a ocenění a člen francouzské Akademie krásných umění. Zemřel ve věku 98 let v Americké nemocnici v Neuilly u Paříže. Agentuře AFP jeho úmrtí oznámili pozůstalí.

Cardin způsobil převrat v módě svým futuristickým stylem v 60. a 70. letech dvacátého století, připomíná BBC. Patřil i mezi průkopníky, kteří poskytli svoji značku i řadě dalších produktů, jako například sluneční brýle, hodinky či kuličková pera.

V padesátých letech minulého století muži nosili tradiční obleky, ať už šlo o starší, či mladé. Ti tak vypadali jako jejich otcové. Cardin přinesl revoluční střih: obleky zbavil širokých rozměrů i naškrobených límečkových košil. Mladí muži jako by získali novou identitu: chytrý a elegantní styl, nic takového jako jejich otcové.

Pryč byly objemné detaily; límce, klopy či manžety. Kalhoty se zúžily a volně visely na bocích. Díky tomu vznikl nový styl pro generaci 60. let. Jeho obleky pak nosili například i slavní Beatles.

Reklama

Doporučované