Hlavní obsah

Zemřel „nejrychlejší člověk na světě“ Chuck Yeager

Foto: Profimedia.cz

Brigádní generál Chuck Yeager s modelem letounu Bell X-1 pojmenovaného Glamorous Glennis.

Reklama

V 97 letech zemřelo letecké eso a vysloužilý brigádní generál Chuck Yeager, který jako první člověk na světě překonal rychlost zvuku. V prohlášení o tom informovala Yeagerova manželka.

Článek

Zemřel Chuck Yeager, ve Spojených státech přezdívaný jako „nejrychlejší člověk na světě“. „S hlubokým zármutkem vám musím oznámit, že láska mého života, generál Chuck Yeager, zemřel krátce před 21:00,“ stojí v prohlášení, který na Yeagerův Twitter umístila jeho žena Victoria, píše CNN.

Legendární pilot a brigádní generál ve výslužbě se 14. října 1947 stal prvním člověkem, který překonal rychlost zvuku. V experimentálním letounu typu Bell X-1 pojmenovaném Glamorous Glennis – Okouzlující Glennis – po jeho první ženě, která zemřela v roce 1990, dosáhl Yeager 14. října 1947 rychlosti Mach 1,06, tedy 1 127 km/h.

Byl prvním letcem, který překročil zvukovou bariéru ve vodorovném a zejména plně řízeném letu. Právě Yeagerovo prvenství napomohlo vývoji v oblasti letu do kosmu. Úspěch ale Spojené státy tajily ještě několik měsíců.

Veřejnost se tak o překonání rychlosti zvuku dozvěděla až v roce 1948, nejvíce ale Yeager vešel do povědomí veřejnosti díky knize Toma Wolfa The Right Stuff, podle které vznikl v roce 1983 film Správná posádka. Snímek režiséra Philipa Kaufmana, vyprávějící příběh prvních astronautů, získal čtyři Oscary, Yeagera si v něm zahrál herec Sam Shepard.

Šéf americké vesmírné agentury NASA označil jeho smrt za „obrovskou ztrátu pro náš národ“, uvádí stanice Fox News. „Průkopnický duch generála Yeagera pomohl rozvinout naše schopnosti v oblasti letectví a stanovit naše sny pro dobu vesmírnou.  Jednou řekl: Nesoustřeďte se na rizika. Soustřeďte se na výsledky. Žádné riziko není příliš velké na to, aby zabránilo dokončení něčeho nezbytného,“ napsal v prohlášení Jim Bridenstine.

Yeager měl za sebou také úspěšnou kariéru vojenského letce. Do bojů druhé světové války vstoupil v roce 1944, kdy podle svých slov sestřelil jedno německé letadlo, přičemž byl následně sám sestřelen během své osmé bojové mise. Podařilo se mu ale vyhnout zajetí a vrátit se ke své jednotce v Anglii.

Během války dosáhl třinácti nepřátelských sestřelů celkem na 64 misích, uvádí jeho web. Po druhé světové válce se stal zkušebním pilotem začínajícím na letecké základně Wright-Patterson v Daytonu ve státě Ohio, v 50. letech se ale ke stíhačům vrátil a účastnil se jako pilot i války ve Vietnamu.

Yeager odešel z letectva v roce 1975 a přestěhoval se na ranč v Cedar Ridge v severní Kalifornii, kde pokračoval v práci leteckého konzultanta.V roce 1985 obdržel Yeager Prezidentskou medaili svobody. „Rodák ze Západní Virginie byl inspirací pro generace Američanů. Odvážně sloužil našemu národu jako pilot po dobu více než 30 let v letectvu Spojených států během druhé světové války i ve Vietnamu,“ napsal senátor za Yeagerovu rodnou Západní Virginii Joe Manchin.

Reklama

Související témata:

Doporučované