Hlavní obsah

Zemřel někdejší kandidát na prezidenta USA. Republikánský senátor McCain podlehl rakovině

Senátor McCain zemřel.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Smrt přišla krátce poté, co se rozhodl ukončit léčbu agresivní formy rakoviny mozku.

Článek

Ve věku 81 let v sobotu zemřel americký republikánský senátor John McCain.

McCain, který byl senátorem za stát Arizona, někdejší válečný vězeň během války ve Vietnamu a neúspěšný kandidát v amerických prezidentských volbách v roce 2008, prohrál boj s agresivní formou rakoviny mozku.

Zemřel krátce poté, co list The New York Times s odvoláním na politikovu rodinu informoval, že se McCain rozhodl léčbu ukončit.

Kondolence politiků z celého světa:

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

McCain více než rok bojoval s glioblastomem, který je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do tří měsíců, a pokud jsou optimálně léčeni, pak v průměru za jeden rok.

Podle prohlášení kanceláře zemřel senátor McCain v sobotu v 16:28 místního času. „V době jeho smrti u něj byla jeho manželka Cindy a jejich rodina. Věrně sloužil Spojeným státům 60 let,” uvedla kancelář.

McCainova dcera Meghan uvedla, že je před ní životní úkol žít podle vzoru, kterým byl její milující otec. „Nadcházející dny a roky nebudou bez mého otce stejné, ale budou to dobré dny, naplněné životem a láskou, podle toho, jakým nám šel příkladem,” stálo v prohlášení zveřejněném na Twitteru.

Prohlášení McCainovy dcery:

Kondolence začaly přicházet téměř okamžitě po úmrtí republikánského politika.

Americký prezident Donald Trump, kterého McCain dlouhodobě kritizoval a podle dřívějších zpráv agentury AP ho nechtěl na svém pohřbu, na Twitteru vyjádřil „nejhlubší sympatie a respekt” rodině senátora a dodal, „jsme s vámi v srdci a v našich modlitbách”.

Někdejší prezident Barack Obama na Facebooku napsal, že s McCainem navzdory názorovým rozdílům „sdílel oddanost k něčemu vyššímu, něčemu, za co Američané a imigranti po generace bojovali, pochodovali a obětovali se”. „Málo z nás si prošlo zkouškou, jako kdysi podstoupil John, a málo z nás muselo prokázat takovou odvahu,” napsal Obama.

Prohlášení Baracka Obamy:

McCain byl synem a vnukem námořních admirálů. Jako pilot se účastnil vietnamské války, v říjnu 1967 byl ale sestřelen, zajat a v zajetí strávil následujících pět a půl roku. Ve vězení byl i mučen. Nabídky na propuštění však odmítal, protože jako syna vysokého důstojníka jej chtěli Vietnamci využít k propagandě.

V roce 1982 byl McCain zvolen do Sněmovny reprezentantů a o čtyři roky později do Senátu USA. Ve většině politických záležitostí zastával konzervativní přístup a prosazoval například reformu financování volebních kampaní.

V roce 2008 za republikány kandidoval na post prezidenta Spojených států, volby ale tehdy vyhrál už zmíněný kandidát demokratů Barack Obama.

Republikán McCain byl dlouhodobým kritikem prezidenta Donalda Trumpa, rovněž republikána. Trump před časem mimo jiné řekl, že McCain není žádný válečný hrdina a s odkazem na období, které senátor strávil v zajetí, uvedl, že má rád lidi, již se do zajetí nedostali.

Reklama

Související témata:

Doporučované