Hlavní obsah

Zemřel nešťastnou náhodou, ale udělali z něj za to kolaboranta

Záhady Josefa Klímy: Protektorátní četník František Ometák zemřel nešťastnou náhodou, ale udělali z něj za to kolaboranta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jmenoval se František Ometák. Byl protektorátním četníkem. Jeho osud ukazuje, jak snadné je stát se bez vlastního zavinění hrdinou i zrádcem současně.

Článek

František Ometák byl vyslán společně se svým kolegou hlídat místo nálezu vysílačky nedaleko statku Požáry u Křivoklátu.

30. dubna 1942 vyvláčeli zemědělci u Požárů vysílačku, kterou si tam na poli o pár dní dříve schovali českoslovenští parašutisté. U nálezu bylo několik desítek lidí, nešlo ho utajit.

Gestapo na místo vyslalo četnickou hlídku; nacisté chtěli zajistit parašutistu, který si pro vysílačku přijde.

Pro kontext je důležité vědět, že pár týdnů před tím měla být nad protektorátem vysazena skupina Zinc ve složení Pechal, Gerik, Mikš. Kvůli navigační chybě polské posádky však seskočili na území Slovenského státu. Při přechodu hranic byl zatčen velitel Pechal. Sice dokázal dvoučlennou hlídku zlikvidovat, na místě ale zůstal jeho falešný průkaz s pravou fotografií.

Skupina se tedy rozdělila, její členy však i nadále provázela smůla.

Oldřich Pechal se schovával na Moravě, kde byl později udán a popraven v koncentračním táboře Mauthausen.

Viliam Gerik se v bezvýchodné situaci sám přihlásil na gestapu a stal se placeným konfidentem.

Arnošta Mikše ukryli odbojáři na Křivoklátsku. Když se na konci dubna 1942 dozvěděl, že u Požárů seskočili další výsadkáři, rozhodl se uschovanou vysílačku vyzvednout.

30. dubna mezi devátou a desátou večer se osudy Františka Ometáka a Arnošta Mikše střetly a vyústily v tragickou přestřelku mezi četníky a odbojáři. Přestože ani jeden z nich podle všeho neměl v úmyslu střílet, při přestřelce zemřeli oba.

Nešťastná náhoda a nedorozumění každopádně odstartovaly vlnu zatýkání, při které gestapo zlikvidovalo kompletní odbojovou skupinu. Ještě tragičtější osud měla rodina Františka Ometáka. Na její osud se podívejte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované