Hlavní obsah

Zemřel otec Tálibánu. Na jeho pohřeb v Pákistánu přišly tisíce lidí

Zemřel prominentní duchovní Sami ul-Haqa, který je považován za zakladatele Tálibánu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tisíce lidí se začátkem listopadu zúčastnily v pákistánském městě Noshera pohřbu prominentního duchovního Sami ul-Haqa, který je považován za zakladatele Tálibánu.

Článek

Sami ul-Haq byl zabit nožem nedaleko od svého domu v Rawalpindi. Několik desítek let zde vedl církevní školu, ve které se vzdělávali i někteří vůdci Tálibánu včetně bývalého šéfa této organizace Mullaha Omara.

V Evropě mnoho lidí neví, že duchovní zakladatel Tálibánu, který je považován za extremistickou organizaci, byl dokonce i členem pákistánského parlamentu, potvrzuje pákistánský novinář Pir Zubair Shah a pokračuje: „Tálibán stále existuje jen díky pomoci Pákistánu. Tálibán využívá území Pákistánu, Tálibánci tam chodí do madras, nabírají zde bojovníky, vedení Tálibánu je v Pákistánu. Jens Nicholson, velitel mise Rozhodné podpory v Afghánistánu, před tím, než opustil zemi, tak řekl, že se Tálibán pohybuje v Pákistánu zcela volně, že zde získává finanční prostředky, že jejich zranění bojovníci se léčí v pákistánských nemocnicích,” tvrdí pákistánský novinář.

„Pákistán na jedné straně přijímá miliardy dolarů ze Spojených států a zároveň podporuje Tálibán, Haqqani Network a další militantní skupiny v Afghánistánu. Problém totiž je, že to, co chce Amerika a NATO v Afghánistánu, tak je v rozporu s tzv. národními zájmy Pákistánu. Pákistán nechce dovolit vznik silného a nezávislého Afghánistánu, protože se obává, že takový Afghánistán by začal ovlivňovat území, o kterých si Pákistán myslí, že patří jemu – to jsou příhraniční kmenové oblasti. A to je i důvod, proč tato válka stále nekončí – a to ani po 17 letech. Je to nejdelší americká válka v historii,” říká v rozhovoru Pir Zubair Shah.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované