Hlavní obsah

Zemřel pianista, který ovlivnil „každého jazzového hráče“

Foto: Profimedia.cz

„Hudba McCoye Tynera a jeho odkaz budou po generace dále inspirovat fanoušky a budoucí talenty,“ napsala Tynerova rodina na Instagramu.

Reklama

Ve věku 81 let zemřel americký jazzový pianista McCoy Tyner.

Článek

Ve věku 81 let zemřel americký jazzový pianista McCoy Tyner, který byl v 60. letech minulého století členem legendárního kvarteta Johna Coltranea. V noci na dnešek o pátečním úmrtí informovaly tiskové agentury. Deník The New York Times napsal, že Tyner patřil mezi nejvlivnější pianisty v dějinách jazzu a ovlivnil prakticky každého jazzového hráče na tento nástroj. Tyner vystoupil naposledy v roce 2011 hned dvakrát také v Praze.

„Hudba McCoye Tynera a jeho odkaz budou po generace dále inspirovat fanoušky a budoucí talenty,“ napsala Tynerova rodina na Instagramu. „Odchodem jazzové legendy McCoye Tynera jsme přišli o titána,“ uvedlo jazzové hudební vydavatelství Blue Note Records.

Rodák z Filadelfie začal brát lekce klavíru ve svých 13 letech a kariéru zahájil v roce 1960 jako člen Jazztetu dosud žijícího saxofonisty Bennyho Golsona a trumpetisty Arta Farmera.

Tynerův osobitý klavírní styl, vyznačující se výrazně perkusivní hrou levé ruky, byl po několik roků v 60. letech neodmyslitelnou součástí hudby legendárního saxofonisty Johna Coltranea. Tyner byl mimo jiné členem Coltraneova slavného kvarteta, které tvořili ještě kontrabasista Jimmy Garrison a bubeník Elvin Jones. Jeho klavírní hra zní na tak zásadních deskách jazzové historie jako A Love Supreme nebo My Favorite Things.

Mnohem delší však byla Tynerova pozdější sólová kariéra, za níž hojně hrával a nahrával své vlastní skladby jako Contemplation či Search for Peace z alba The Real McCoy (1967) a z dalších desítek desek.

Slavný jazzový pianista Chick Corea na Facebooku napsal, že Tyner ho nesmírně inspiroval od doby, kdy ho poprvé slyšel hrát s Coltranem. „Pomohl mi utvářet způsob, jímž přistupuji k pianu,“ uvedl Corea.

Reklama

Související témata:

Doporučované