Hlavní obsah

Zemřel poslední velikán francouzského šansonu Charles Aznavour

Poslechněte si, jak Charles Aznavour hovořil na pražském Febiofestu.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Inspiraci ke svým písním čerpal i ze svých vzpomínek na těžké dospívání, které zažíval jako imigrant arménského původu. V textech bořil zažitá tabu spojená s mužskými emocemi, manželstvím nebo homosexualitou.

Článek

Francouzský šansoniér a herec Charles Aznavour zemřel v 94 letech. Informovala o tom agentura AFP, podle níž skonal v oblasti Alpilles na jihu Francie. V Praze naposledy koncertoval letos v březnu, kdy zároveň převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii na Mezinárodním filmovém festivalu Febiofest.

Aznavour prodal 180 desek a účinkoval ve více než 60 filmech. Nejznámější roli si zahrál ve snímku Françoise Truffauta Střílejte na pianistu. Ještě výraznější ale byla jeho hudební kariéra, během níž nahrál na 1 200 písní v sedmi různých jazycích a měl vystoupení v 94 zemích.

Poslední novou desku Encore vydal před třemi lety. Koncertoval téměř až do své smrti, příští měsíc by ho čekalo několik vystoupení ve Francii a koncert ve Švýcarsku. Poslední turné proběhlo v Japonsku, kvůli zlomené ruce tam ale musel některé koncerty zrušit.

Mezi jeho nejslavnější hity patřila píseň She, kterou vydal v roce 1974. Inspiraci čerpal ze svých vzpomínek na obtížné dospívání, které zažíval jako imigrant. Dále jmenujme například písně La Bohème nebo Les Emigrants.

V roce 2017 bylo jeho jméno zvěčněno na hollywoodském chodníku slávy, kde získal svou vlastní hvězdu. Televize CNN ho v roce 1998 vyhlásila bavičem století na základě ankety v Time magazine, kde porazil Elvise Presleyho nebo Boba Dylana.

Narodil se v Paříži v roce 1924 arménským migrantům, kteří utekli před arménskou genocidou. Za svého života se třikrát oženil, se svými partnerkami měl šest dětí.

Kromě zpěvu a hraní se věnoval politice a charitě. V roce 1988 spolu s Levonem Sayanem založili organizaci po arménském zemětřesení. V roce 2009 byl jmenovaný arménským velvyslancem ve Švýcarsku, kromě toho byl arménským delegátem OSN v Ženevě.

Reklama

Související témata:

Doporučované