Hlavní obsah
Online

Předseda Senátu Kubera zemřel. Teplice plánují trvalé pietní místo

Jaroslav Kubera.

aktualizováno •

Předseda Senátu, dlouholetý politik a primátor Teplic, ale také svérázný propagátor kouření Jaroslav Kubera náhle zemřel.

Článek

Českou politickou scénu zasáhlo překvapivé úmrtí občanského demokrata Jaroslava Kubery.

Ještě v sobotu se aktivně účastnil kongresu ODS, v neděli se jeho zdravotní stav velmi náhle zhoršil.

„Mohu potvrdit dopolední zásah v Teplicích. Pana předsedu Jaroslava Kuberu jsme převezli do nemocnice v Ústí nad Labem na urgentní příjem,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Volejník. Kuberu odvážela sanitka z ulice, kde sídlí jeho senátorská kancelář v Teplicích.

„Měli jsme normální úřední den, ale dopoledne se panu Kuberovi udělalo najednou zle a musela jsem kolem desáté volat záchranku. Na záchranu bylo už pozdě,“ řekla pro Seznam Zprávy Eva Michálková, asistentka v senátorově teplické kanceláři.

K doktorům nechodím

Kuberovi bylo dvaasedmdesát let.

Zhruba před týdnem po setkání s prezidentem Milošem Zemanem žertoval o svém a prezidentově zdravotním stavu. „Prezident má nízký tlak, já zase vysoký, tak jsem mu nabídl půlku své pilulky. Já beru jen půlku toho, co mi dal doktor, já si ordinátora dělám sám, což pochopitelně můj doktor neví,“ řekl energií překypující Kubera.

K lékařům chodil co nejméně. „Já k doktorům nechodím. To je základ. Oni vám vždycky něco najdou, dneska ta medicína už objeví všechno,“ prohlašoval týden před svým náhlým skonem Kubera.

Co říkal o svém zdraví – jedno z posledních vystoupení Jaroslava Kubery:

Jaroslav Kubera o svém zdravotním stavu po setkání u prezidenta Miloše Zemana.Video: ČTK, ČTK

„Téhle šokující zprávě jsem nechtěl věřit. Pana Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Když se stal předsedou Senátu, tak to dostalo úplně jinou dynamiku. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Kondolence se začaly sypat nejen z tábora Kuberových souputníků:

„Úžasný člověk, můj velký učitel. Brečím a nejde to zastavit,“ napsal šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil na svém twitterovém účtu a oznámil tak jako první překvapivé úmrtí jednoho ze tří nejvyšších ústavních činitelů Česka.

Přidali se ale i politici z opačného názorového spektra: „Zpráva o smrti Jaroslava Kubery mnou hluboce otřásla. Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Je mi to moc líto,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

+3

Jaroslav Kubera byl předsedou horní komory Parlamentu od listopadu roku 2018. Veřejnost ho znala nejen jako politika ODS, ale i jako dlouholetého teplického starostu. Byl jím nepřetržitě od roku 1994 do roku 2018.

  • Lidé mohou vyjádřit soustrast v kondolenční knize

    Lidé mohou soustrast k úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) vyjádřit zápisem do kondolenční knihy, která je umístěna v jedné z recepcí Valdštejnského paláce. Od úterního odpoledne do čtvrtka bude kondolenční kniha v hlavním sále paláce. Jako první se do knihy, která je v recepci nejblíže Valdštejnskému náměstí, zapsal první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN), nyní první muž horní komory. Do dnešního večera se k němu podle pracovnice Kanceláře Senátu připojili lidé na šesti arších.

  • Sanitka převezla Kuberu na urgentní příjem

    Původní informace uváděly, že Jaroslava Kuberu převezla záchranka v pondělí z Teplic do ústeckého kardiocentra. V podvečer mluvčí ústecké záchranné služby Prokop Volejník upřesnil, že byl Kubera převezen na urgentní příjem.

    „Mohu potvrdit dopolední zásah v Teplicích. Pana předsedu Jaroslava Kuberu jsme převezli do nemocnice v Ústí nad Labem na urgentní příjem,“ uvedl Volejník.

  • Teplice vytvořily pietní místo

    Před teplickým magistrátem v pondělí odpoledne vzniklo pietní místo k uctění památky někdejšího dlouholetého primátora a předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Lidé kondolují rodině. Primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) ČTK řekl, že bude iniciátorem vzniku i trvalého pietního místa, které by Kuberu připomínalo. Obyvatelé Teplic pokládali už odpoledne svíčky u hlavní budovy magistrátu. Za vstupem do úřadu je stůl s květinami, Kuberovou fotografií a kondolenční knihou.

  • Čunek oceňoval Kuberu jako činorodého a poctivého člověka

    Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) oceňoval předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) jako velmi činorodého, pracovitého a poctivého člověka. Ve srovnání s mnoha jinými politiky Kubera vnímal svět racionálněji, řekl Čunek, který se s Kuberou v Senátu potkával od roku 2006. „Je mi to pochopitelně lidsky velmi líto, protože my máme trošku podobné povahy. Snažíme se z těch příliš vážných témat dělat méně vážná a vidět svět trochu racionálněji než jenom přes nějaké to politické vidění, ale takové to vidění realistické. Jeho úmrtí je pro mě určitě smutné právě proto, že de facto ztrácím senátorského kamaráda,“ uvedl Čunek.

  • Profil: S Kuberou odchází z politiky vtip i vytrvalost

    Pro bojovníky proti kouření musel být něco jako noční můra. Když býval Jaroslav Kubera ještě prostým členem Senátu a domluvili jste si s ním v horní komoře rychlou schůzku, přijal vás v tamní restauraci s dýmající cigaretou v ruce. S naprostou samozřejmostí a bez ohledu na to, že oficiálně se tam kouřit nesmělo.

    Více v profilu od Tomáše Perglera:

  • Na Kuberu vzpomněl i fotbalový klub Teplic

  • Kubera se nedá nahradit, zní z ODS

  • Topolánek: Věřím, že i v kuřáckém nebi bude stejný jako tady

  • Skopeček: Byl osvěžující osobností mezi konformními politiky

  • Kubera byl zastánce podnikatelů, píše Dlouhý

    „Náhlý odchod předsedy Senátu Jaroslava Kubery je velkou ztrátou nejen pro tuzemskou politiku, kde desítky let zastával konzistentní a pevné názory, ale také z pohledu českých podnikatelů. Jaroslav Kubera české firmy dlouhodobě podporoval, ať již na domácí půdě, nebo v zahraničí,“ píše Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory.

  • Vzpomínka poslance TOP 09 Dominika Feriho

  • Kdo nahradí Kuberu v komunální politice

    Kromě Senátu bude nutné jmenovat i Kuberovy nástupce v Teplicích a Ústeckém kraji.

  • Růžička přebírá Kuberovy povinnosti

    První místopředseda Senátu Jiří Růžička přebírá po zesnulém předsedovi Senátu veškeré povinnosti. O dalším postupu pak rozhodne organizační výbor. „V úterý se sejde organizační výbor a poté se domluvíme, jak budeme postupovat a co bude dál. Volba nového předsedy by pak měla být v nejbližším možném termínu, ale je potřeba, aby si kluby nejprve zvolily své kandidáty,“ řekl Seznam Zprávám Růžička.

  • Vzor v komunální politice, říká Novotný

    „V Kuberovi jsme ztratili osobnost, která nepůjde nahradit. ODS ztratila mimořádnou tvář,” řekl politik ODS Pavel Novotný, který byl hostem Výzvy Seznam Zpráv. Podle něj byl Kubera důležitým vzorem komunální politiky, ke kterému sám vzhlížel.

  • Jsem otřesena, píše ministryně Maláčová

  • Teplický rekordman

    Kubera byl senátorem a dlouholetým primátorem Teplic. V jejich čele stál od roku 1994 do roku 2018. Členem horní komory byl od roku 2000, od roku 2016 se podílel na jejím vedení nejprve jako místopředseda, od předloňského roku jako předseda. V roce 2017 zvažoval Kubera kandidaturu na prezidenta proti Miloši Zemanovi. Ve stejném roce získal roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman.

Související témata:

Hlavní zprávy