Hlavní obsah

Zemřel Radek Pobořil, dlouholetý člen skupiny Čechomor

Foto: ČTK/Mlejnková Alexandra, ČTK

Radek Pobořil

Reklama

Bylo mu 75 let. V poslední době bojoval s těžkou nemocí.

Článek

Po těžké nemoci v úterý zemřel hudebník, dlouholetý člen skupiny Čechomor Radek Pobořil. Kapela to oznámila na sociálních sítích. Pobořil hrál na akordeon, dechové i žesťové nástroje. Bylo mu 75 let.

„Je nám velice líto, ale s velkým zármutkem bychom vám chtěli oznámit, že po těžké nemoci dnes zemřel náš kamarád a spoluhráč. Upřímnou soustrast,“ uvedl Čechomor v úterý večer na facebooku.

Pobořil se narodil v roce 1946 ve Frýdku-Místku. Na ostravské konzervatoři vystudoval obor trubka, harmonika. Od 15 let byl členem orchestru činohry Národního divadla. S Čechomorem hrál jako hostující člen od roku 1988, stálým členem se stal v roce 1990, uvádí kapela na svém webu. Pobořil spolupracoval také s písničkářem Jaromírem Nohavicou, podílel se na natáčení jeho desky Babylon, s Nohavicou následně odehrál několik koncertů. Aranžoval hudbu pro bigbandy, věnoval se hraní v jazzklubech, na Konzervatoři Jaroslava Ježka učil trumpetisty jazzovou improvizaci.

Skupina Čechomor, která originálním způsobem zpracovává lidové písně, působí na hudební scéně přes třicet let. Původně se jmenovala 1. českomoravská nezávislá hudební společnost a vznikla v roce 1988 ve Svitavách. Její členové nejprve hráli na tržištích kramářské písně. I když později jejich hudba získala rockovější náboj, folklorní základ v ní zůstal. První album Dověcnosti vydala v roce 1991.

Přelomem pro kapelu s lídry Františkem Černým a Karlem Holasem byl rok 2001, za který získala tři ceny Anděl - jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu. Zatím poslední desku vydal Čechomor loni na podzim, podle jedné ze sbírek básníka Františka Gellnera se jmenuje Radosti života.

Reklama

Související témata:

Doporučované