Hlavní obsah

Zemřel „Rudý admirál“, bývalý madagaskarský prezident Ratsiraka

Foto: Profimedia.cz

Bývalý madagaskarský prezident Didier Ratsiraka v květnu 2018.

Reklama

Ve věku 84 let v neděli ráno zemřel bývalý madagaskarský prezident Didier Ratsiraka. jemuž se pro jeho socialistickou politiku přezdívalo „Rudý admirál“.

Článek

O úmrtí Ratsirakyinformovalna twitteru současný prezident země Andry Rajoelina. Někdejšího námořního důstojníka hospitalizovali lékaři na začátku tohoto týdne kvůli chřipce, napsala agentura AFP.

„Malgaši přišli o slavného vlastence,“ napsal na twitteru Rajoelina, který vyjádřil soustrast příbuzným exprezidenta, armádě a všem obyvatelům Madagaskaru.

Ratsiraka vládnul Madagaskaru v letech 1975 až 1993 a poté mezi roky 1997 a 2002. Když se poprvé dostal k moci, jako obdivovatel marxismu si vytovři úzké vazby na severokorejského lídra Kim Ir-sen, kubánského prezidenta Fidela Castra a ruský Kreml, informuje server RFI.

V lednu 2002 se Ratsirakův rival, starosta města Antananariva a podnikatel Marc Ravalomanana, prohlásil vítězem v prvním kole prezidentských voleb. Ravalomanana odmítl zorganizovat druhé kolo hlasování, Ratsiraka zase odmítl připustit porážku a oba zemi uvrhli do sedmiměsíčního násilí a chaosu.

Na Madagaskaru po tu dobu fungovala dvě hlavní města, dvě vlády, rozdělila se dokonce i armáda. Ravalomanana byl nakonec v dubnu 2002 oficiálně prohlášen za prezidenta a 6. května složil prezidentskou přísahu, Ratsiraka ale výsledek stále zpochybňoval. Ratsiraka později uprchl do exilu ve Francii, kde zůstal 11 let a v roce 2013 se vrátil domů. V nepřítomnosti byl v roce 2003 odsouzen na deset let nucených prací za zpronevěru.

Reklama

Související témata:

Doporučované