Hlavní obsah

Zemřel šachista Kaválek, nejtalentovanější hráč zlaté československé generace

Foto: wikimedia

Lubomír Kaválek při partii v roce 1969.

Reklama

Nejtalentovanější hráč zlaté československé generace a bývalý hráč první světové desítky, šachový velmistr Lubomír Kaválek, zemřel v pondělí v zámoří po krátké nemoci ve věku 77 let. Uvedly to Lidové noviny.

Článek

Lidové noviny napsaly, že Kaválek v Praze žil jen s maminkou, jeho otec emigroval v roce 1948 a pracoval v Mnichově v Rádiu Svobodná Evropa. V roce 1968 jej Lubomír následoval – podařilo se mu emigrovat z turnaje v polské Polanici-Zdrój do západního Německa, odkud se v roce 1970 přestěhoval do USA. „Byla to historicky největší ztráta československého šachu,“ napsal Andrew Soltis, slavný americký velmistr a novinář, ve své knize Sto největších šachových partií 20. století.

Cestou do USA se podle Wikipedie zúčastnil mezinárodního turnaje v Caracasu, kde první polovinu turnaje odehrál pod československou vlajkou a druhou pod hlavičkou USA, i když měl ještě občanství Československa. Jako vůbec první na světě odehrál turnaj za dva státy.

V USA studoval slavistiku a krátce pracoval pro Hlas Ameriky. V sedmdesátých a osmdesátých letech patřil stabilně do první desítky světových šachistů, pravidelně vyhrával americká mistrovství (1972, 1973, 1978) a na šachových olympiádách dovedl americký tým k zisku jedné zlaté a pěti bronzových medailí.

V roce 2001 byl uveden do Světové šachové síně slávy. Jako sekundant pomohl Bobbymu Fischerovi k titulu mistra světa v roce 1972, byl trenérem Angličana Nigela Shorta. O šachách napsal pět knih, mezi lety 1986 a 2010 psal pravidelné šachové sloupky pro deník The Washington Post, poté přispíval každý týden do The Huffington Post.

Zúčastnil se celkem devíti šachových olympiád (dvakrát za Československo a sedmkrát za USA) a získal 1 zlatou a 5 bronzových olympijských medailí.

Podle Lidových novin zemřel Lubomír Kaválek na rakovinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované