Hlavní obsah

Zemřel skaut Jindra Hojer, předobraz postavy z Rychlých šípů

Foto: Ing. Lukáš Zeman

22. prosince ve věku 96 let zemřel Jindra Hojer, předobraz jednoho z členů legendárních Rychlých šípů.

Reklama

Ve věku 96 let zemřel v úterý chemik a skaut Jindra Hojer, podle kterého spisovatel Jaroslav Foglar pojmenoval jednu z postav svého seriálu Rychlé šípy.

Článek

Chemik Jindra Hojer, který inspiroval spisovatele Jaroslava Foglara při tvorbě Rychlých šípů a propůjčil jméno jedné z hlavních postav, zesnul 22. prosince ve věku 96 let.

„Byl jsi inspirací nejen Jestřábovi, bratře Jindro,“ uvedla organizace Junák - český skaut na Twitteru, kde úmrtí oznámila.

Hojer se narodil v roce 1924 v pražských Holešovicích. Jako malý začal navštěvovat Sokol, kde se seznámil se svým celoživotním kamarádem Václavem Černým, který ho v roce 1936 přivedl do Foglarova skautského oddílu Pražská Dvojka.

V květnu 1937 přišel Foglar za Hojerem s prosbou, že by potřeboval jeho jméno do kresleného seriálu. Hojerovy rodiče Foglar přesvědčil k souhlasu slibem, že postava bude veskrze kladná.

V pražské Dvojce strávil Hojer pět let. V roce 1986 své kontakty s Foglarem a oddílem obnovil a pravidelně se s nimi vídal.

Hojer vystudoval chemii a většinu života pracoval ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví u Pardubic. Později učil a přednášel na různých školách včetně vysokých. Byl také autorem trojice knih, mimo jiné autobiografie Střípky ze života Jindry Hojera. V posledních letech žil v jednom z domovů důchodců v Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované