Hlavní obsah

Zemřel thajský král, nejdéle vládnoucí panovník na světě

 

Reklama

Král strávil poslední dny v nemocnici v Bangkoku, potýkal se především s nemocemi dýchacího ústrojí a ledvin.

Článek

Ve věku 88 let zemřel thajský král Pchúmipchon Adundét neboli Ráma IX. Panovník nastoupil na trůn krátce po druhé světové válce, vládu převzal po svém bratrovi. Svůj úřad tak zastával 70 let a byl nejdéle vládnoucím panovníkem na světě.

Úmrtí monarchy, který dlouhodobě čelil vážným zdravotním potížím, potvrdil dnes podle agentur Reuters a AFP thajský královský palác.

Král strávil poslední dny v nemocnici v Bangkoku, potýkal se především s nemocemi dýchacího ústrojí a ledvin. Ve středu se jeho stav výrazně zhoršil a před nemocnicí se začali shromažďovat lidé oděni do žlutých a růžových barev. Zatímco žlutá byla oblíbenou barvou panovníka, růžová mu měla přinést uzdravení.

Thajci truchlí: Smrt krále Pchúmipchona Adundéta uzavírá jednu éru.

Thajci krále uznávali především proto, že dlouhodobě odvracel převraty a jiné politické protesty, které by mohly zemi přivést do krize. Uznání ze strany Thajců však relativizuje všeobecný zákaz negativních komentářů směrem ke královské rodině.

Thajsko nyní čeká měsíční smutek především v podobě zákazu jakýchkoliv oslav. Zároveň se otevírá otázka, jak úmrtí panovníka zemí otřese. Právě Ráma IX. udržoval v monarchii relativní klid, přestože v Thajsku proběhlo již několik převratů a k vládě se dostává armáda.

Na thajský trůn by nyní měl nastoupit 63letý korunní princ Maha Vajiralongkorn. Oficiálně to však premiér Prajutch Čan-Oča ještě neoznámil.

Reklama

Související témata:

Doporučované