Hlavní obsah

Zemřel Tolkienův nejmladší syn, kterého trápila popularita Pána prstenů

Foto: Tolkien Society

Christopher Tolkien v Oxfordu v roce 1992.

Reklama

Nejmladší syn autora knih ze Středozemě ve čtvrtek zemřel. Christopherovi, který měl na starost editaci a vydávání děl po smrti svého otce, bylo 95 let. Zprávu oznámila organizace The Tolkien Society, která se stará o odkaz a dílo J. R. R. Tolkiena.

Článek

Christopher Tolkien se narodil v roce 1924 v Leedsu jako třetí syn pozdějšího autora fantasy fenoménu Pán prstenů Johna Ronalda Reuela Tolkiena a jeho ženy Edith. Právě Christopher se po otcově smrti v roce 1973 pustil do editace dosud nevydaných děl ze Středozemě. Nejmladší syn totiž vyrůstal na příbězích o Bilbu Pytlíkovi, které jeho otec později přetavil do knihy Hobit.

Na dalším otcově díle, trilogii Pán prstenů, se už Christopher sám podílel. Je totiž autorem map smyšleného světa Středozemě, kde se všechny tři díly odehrávají. Kromě knih, které ještě rozšiřují a doplňují příběh a historii Středozemě, jako jsou Nedokončené příběhy, Historie Středozemě, Húrinovy děti, Beren a Lúthien nebo Pád Gondolinu, se zasadil i o vydání děl, jež do fantasy literatury nezapadají. Šlo především o Tolkienovu fascinaci severskými ságami. Postupně tak vyšla například Legenda o Sigurdovi a Gudrún nebo Artušův pád.

Jako první zprávu oznámila The Tolkien Society, která se o celé dílo stará. „Miliony lidí po celém světě mu budou navždy vděční. Ztratili jsme titána, který nám bude nesmírně chybě,“ ocenil Tolkienovu práci pro deník The Guardian předseda The Tolkien Society Shaun Gunner. „Christopher byl oddaným pečovatelem o otcovu práci. Nadčasová a trvající popularita světa, který Tolkien stvořil, je důkazem, o jak výjimečné dílo se jednalo,“ řekl The Guardian ředitel nakladatelství HarperCollins UK Charlie Redmayne.

Právě velká popularita světa Středozemě syna jejího tvůrce trápila. Christopher nebyl nadšen komercializací celého díla po premiéře filmové trilogie Pán prstenů. V roce 2012 v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde Tolkien řekl, že „z knihy udělali akční film pro 15leté až 25leté publikum“. Ve stejném rozhovoru si pak posteskl: „Tolkien se stal monstrem, které je pohlcené svou vlastní popularitou a absurditou naší doby.“ Obrovská popularita a komercializace podle něj dílo obraly o estetický a filozofický dopad.

Reklama

Doporučované