Hlavní obsah

Zemřel vlivný miliardář a lobbista Martin Ulčák

Foto: Profimedia.cz

Martin Ulčák ve věku 56 let podlehl vážné nemoci.

Reklama

aktualizováno •

Patřil k nejvýraznějším podnikatelům v české polistopadové éře. Dnes podle informací Seznam Zpráv podlehl Martin Ulčák vážné chorobě. Dožil se 56 let.

Článek

Ulčák představoval vlivného, leckdy kontroverzního hráče. Byl pověstný silnými vazbami na špičky politicko-podnikatelského světa. Kontaktní síť začal budovat hned po revoluci, když krátce po vypuknutí sametové revoluce usedl do funkce předsedy Socialistického svazu mládeže (SSM).

Ulčák se zařadil mezi tuzemské miliardáře, s necelými dvěma miliardami majetku se řadil mezi 100 nejbohatších Čechů.

Ve věku 56 let podlehl rakovině. Informaci Seznam Zprávám oznámil jeho blízký kamarád. „Jsem z toho v šoku, šlo to strašně rychle. Byla to agresivní rakovina, nemůžu tomu uvěřit,“ řekl pod příslibem anonymity.

Řadu podnikatelů, kteří se s Ulčákem dobře znali, jeho smrt šokovala. Až na několik výjimek o jeho nemoci nevěděli. Jedním z nich byl i Tomáš Pitr. „Čím na něho nezapomenu? Strašně hezky vyprávěl o zahradě u svého domu, plánoval, jak jednotlivé stromy porostou a on to rád pozoruje a dohlíží na to,“ napsal Pitr Seznam Zprávám.

Advokát Miroslav Jansta zažil Ulčáka již v době SSM, kde sám působil. Pro Janstu byl Ulčák, jak sám říká, těžkým soupeřem od přelomu éry.

„Martin byl velmi chytrý a pracovitý člověk, zároveň to byl těžký soupeř, to musím uznat. Pod jeho vedením umožnil SSM konání demonstrací studentů na 17. listopadu. V průběhu kariéry ukázal, že nešlo o protekčního komunistu, ale pracovitého a inteligentního podnikatele,“ vzpomíná na Ulčáka advokát Jansta.

V roce 2014 se o Ulčákovi hovořilo v souvislosti s odposlechy lobbisty Romana Janouška, které policisty v roce 2013 dovedly až k případu Nagygate. Na Ulčákovo jméno narazili kriminalisté v odposleších na podzim 2012.

Kulka v obrazovce

Mezi Ulčákovy nejvýznamnější podnikatelské počiny patřilo založení společnosti Geco, která obchodovala s tabákem.

Jeho nejvýraznější podnikatelskou kapitolou posledních let byl vstup do strojírenské skupiny Vítkovice uvadajícího impéria Jana Světlíka. Do tohoto projektu se pustil po boku zbrojaře Jaroslava Strnada.

Ulčák pro tento byznysový krok podle svých přátel získal finanční zdroje od svého blízkého spojence a spolumajitele Sokolovské uhelné Františka Štěpánka. Ten v polovině března spáchal sebevraždu a podle lidí blízkých Ulčákovi na něm zanechala silnou stopu.

Nežije už ani další Ulčákův spřízněný spolupracovník a lobbista Miroslav Šlouf, který byl jeho předchůdcem ve vedoucích strukturách SSM.

Martin Ulčák unikl těsně smrti na konci roku 2014. Tehdy neznámý střelec vypálil kulku do oken jeho vily, náboj jen těsně minul Ulčáka a trefil televizor. Policie útočníka nevypátrala.

Reklama

Související témata:

Doporučované