Hlavní obsah

Zemřel významný český archeolog Jan Bouzek

Foto: Dobroš/Wikimedia Commons

Jan Bouzek.

Reklama

Jeho hlavní specializací byla raně řecká, etruská a thrácká archeologie.

Článek

Ve věku 85 let dnes zemřel významný český archeolog Jan Bouzek. ČTK to oznámila jeho vnučka Anna Matys. Bouzek byl dlouholetým pedagogem a vedoucím Ústavu pro klasickou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Přednášel i na dalších českých i zahraničních univerzitách. Bouzkovou hlavní specializací byla raně řecká, etruská a thrácká archeologie. Vedl řadu archeologických výzkumů v zahraničí, mimo jiné v Bulharsku, Řecku, Libanonu či na Srí Lance, ale i v České republice.

„Byl členem Učené společnosti ČR, korespondujícím členem Německého archeologického ústavu, řádným členem Rakouského archeologického ústavu,“ uvedla jeho vnučka. Kromě dalších ocenění získal v roce 2012 ocenění bulharského ministerstva kultury za přínos bulharské kultuře a její popularizaci, v roce 2015 převzal Zlatou medaili Univerzity Karlovy.

Bouzek se narodil v roce 1935 v Praze. Vystudoval prehistorickou a klasickou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, s níž od roku 1958 spojil svou další profesní dráhu klasického archeologa. Od prosince 1989 do ledna 1991 byl proděkanem fakulty, v letech 1993 až 2001 ředitelem a do roku 2012 zástupcem ředitele Ústavu pro klasickou archeologii. V letech 1969 až 1991 řídil také oddělení klasické archeologie v Národním muzeu v Praze.

Bouzek je autorem více než 350 studií a článků publikovaných ve většině evropských zemí a v USA, napsal i řadu populárně-naučných knih. Organizoval výstavy, konference a přednášky doma i v zahraničí. Vedl například archeologický výzkum řecké osady Pistiros v Bulharsku nebo český výzkum UNESCO v Bejrútu.

Reklama

Související témata:

Doporučované