Hlavní obsah

Zemřel zakladatel Jysku. Miliardář Larsen podlehl rakovině

Zakladatel známé nábytkářské firmy podlehl rakovině.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Dánský podnikatel Lars Larsen zemřel. Jako odkaz zanechal na trhu s nábytkem úspěšný podnik Jysk, který má miliardový obrat.

Článek

Dánský miliardář Lars Larsen a zakladatel nábytkářského řetězce Jysk zemřel ve věku 71 let.

O jeho úmrtí informovala agentura Bloomberg. Společnost, která prodává levné domácí zboží od ložního prádla po nábytek, založil podnikatel už v roce 1979. Od té doby se jeho podnikání rozšířilo na 2 500 obchodů v 52 zemích. Roční obrat prodejen se točí kolem 4 miliard dolarů. To je v přepočtu téměř 93 miliard korun.

V době, kdy Larsenovi lékaři diagnostikovali rakovinu, opustil svoje místo ve vedení společnosti. Jeho pozici následně převzal jeho syn Jacob Brunsborg.

V době smrti byl podle indexu Bloomberg Billionaires zakladatel Jysku jedním z nejbohatších lidí v Dánsku s více než třímiliardovým jměním.

Jysk v České republice

Obchod s nábytkářským zbožím si v České republice mezi konkurenty našel své pevné místo. Jysk zveřejnil zatím nejlepší výsledek s obratem 3,3 miliardy korun a EBIT 639 milionů korun. Jedná se tak o nárůst obratu ve výši 306 milionů korun a 12 % oproti předchozímu finančnímu roku.

„Překonali jsme třímiliardovou hranici ročního obratu hlavně díky zvýšenému počtu zákazníků. Investujeme do vzhledu existujících prodejen tak, aby vypadaly jako nové. Rozšíření plochy není výjimkou, a když je to nutné, přestěhujeme celou prodejnu. Čísla potvrzují, že to přináší ovoce,“ vyjádřila se k hospodářským výsledkům společnost.

První prodejna v České republice byla otevřena v roce 2003. Od té doby počet prodejen vzrostl na 84 a počet zaměstnanců překročil 600.

Reklama

Související témata:

Doporučované