Hlavní obsah

Zemřela Bestie. Mafiánský boss po sobě na Sicílii zanechal nejméně 150 obětí

V Parmě zemřel obávaný šéf sicilské mafie Salvatore „Toto” RiinaVideo: Reuters

 

Reklama

Bývalý šéf sicilských mafiánů Salvatore „Toto” Riina zemřel v pátek ráno ve vězeňské nemocnici. Byl zodpovědný za 150 vražd spáchaných v 80. a 90. letech. Do vězení se dostal po 20 letech na útěku.

Článek

Ve věku 87 let zemřel v pátek ráno obávaný boss sicilské mafie Salvatore „Toto” Riina. Oznámila to italská média, podle nichž trpěl rakovinou ledvin a měl problémy se srdcem. Skonal ve vězeňské nemocnici v Parmě.

Kdysi nejmocnější boss Cosa Nostry si odpykával 26násobný doživotní trest odnětí svobody. V posledních dnech ležel v kómatu a jeho rodině bylo dovoleno přijít se s ním do přísně střežené věznice rozloučit. Podle agentury ANSA zemřel krátce před čtvrtou hodinou ráno.

Z corleonské mafie Riina učinil dominantní klan na Sicílii, který vydělával zejména na obchodu s drogami. Muž nevelkého vzrůstu s přezdívkou „Bestie” byl údajně zodpovědný za 150 vražd spáchaných v osmdesátých a devadesátých letech, část z nich prý provedl sám.

Mezi jeho oběťmi byli i soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellino, kteří byli známí důrazným postupem proti organizovanému zločinu. Byli zavražděni v roce 1992 v rozmezí dvou měsíců při bombových útocích. Tyto akce se ale nakonec obrátily proti mafii, neboť přiměly italské úřady ke zintenzivnění boje s Cosa Nostrou.

Riinu pak policie zatkla v Palermu půl roku po atentátu na Borsellina. Předtím byl 20 let na útěku. Mafián po svém zadržení tvrdošíjně odmítal s vyšetřovateli jakoukoli spolupráci.

Letos v létě soud i pro silný odpor italské veřejnosti zamítl návrh na jeho propuštění z humanitárních důvodů. Riinova rodina žádala, aby byl vzhledem k vážnému zdravotnímu stavu přemístěn do domácího vězení. K zamítavému rozhodnutí nepochybně přispělo i to, že Riina nikdy neprojevil sebemenší lítost nad oběťmi, jež měl na svědomí.

„Ničeho nelituji, nikdy mě nezlomí, i kdyby mi dali 3000 let,” prohlásil podle agentury AFP letos Riina ve stavu, kdy byla jeho mysl podle lékařů zcela jasná.

Reklama

Související témata:

Doporučované