Hlavní obsah

Zemřela bývalá první dáma USA Barbara Bushová, bylo jí 92 let

Barbara Bushová.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Bývalá první dáma USA Barbara Bushová zemřela. Bylo jí 92 let.

Článek

Ve věku 92 let v úterý zemřela manželka bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a matka exprezidenta George Bushe mladšího Barbara Bushová. S odvoláním na rodinu zesnulé o tom dnes informovala agentura Reuters. V neděli mluvčí Bushových Jim McGrath uvedl, že bývalou první dámu zrazuje zdraví a další léčbu odmítá.

Kdy se bude konat pohřeb bývalé první dámy, zatím není jasné.

Příčinu úmrtí Bushové rodina nesdělila. Bývalá první dáma se desítky let léčila s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN před smrtí trpěla také chronickou obstrukční plicní nemocí a problémy se srdcem.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, charitativní činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň mnoha Američanů.

Bushová celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře. V roli první dámy se soustředila hlavně na šíření gramotnosti a podporu čtení. Trvala také na tom, že se nesnaží manželovu politiku ovlivňovat. „Nepletu se mu do jeho úřadu a on se mi neplete do mé domácnosti,“ řekla kdysi. Ve své autobiografii v roce 1994 uvedla, že se snažila své vlastní politické názory před veřejností skrývat, odhalila zároveň dvě témata, na nichž se s manželem neshodla. Na rozdíl od něj podporovala legální interrupce a postavila se proti prodeji útočných zbraní.

Bushová byla jednou ze dvou amerických prvních dam, které byly také matkami prezidentů. Druhou byla Abigail Adamsová, manželka prezidenta Johna Adamse a matka Johna Quincyho Adamse, která žila na přelomu 18. a 19. století.

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v roce 1925 v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole nastoupila na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts. Seznámila se ale s Georgem W. H. Bushem a studia nedokončila. Svatba se konala v lednu 1945. Letos v lednu oslavili Bushovi 73. výročí svatby. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George W. stál v čele Spojených států v letech 2001 až 2009. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 kandidoval na prezidenta USA. Ačkoli se Bushová v roce 2013 postavila proti Jebově kandidatuře s tím, že v Bílém domě už bylo dost Bushů a šanci by měly dostat i jiné rodiny, později svého syna podpořila.

Bývalý prezident USA a syn Bushové George W. Bush označil v prohlášení svou matku za báječnou první dámu a ženu jako žádnou jinou. „Maminka nás udržovala stále ve střehu a přinášela nám smích až do konce,“ uvedl Bush mladší. Jeb Bush svou matku označil za mimořádně laskavou, společenskou, zábavnou, vtipnou, milující, silnou, kultivovanou ženu.

„Melania a já se připojujeme k národu v oslavě života Barbary Bushové,“ napsal na Twitteru prezident Donald Trump. V přiloženém prohlášení označil první pár USA Bushovou za obhájkyni americké rodiny a vyzdvihl její snahu o šíření gramotnosti.

Bývalý prezident Bill Clinton, který porazil George H. W. Bushe ve volbách v roce 1992, a jeho žena a bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová označili ve společném prohlášení Bushovou za mimořádnou ženu s kuráží a grácií, inteligencí a krásou.

„Barbara Bushová byla oporou rodiny, která se oddala veřejné službě,“ uvedli v prohlášení exprezident Barack Obama s manželkou Michelle, podle kterých byla bývalá první dáma rovněž příkladem pokory a slušnosti.

Soustrast rodině Bushových vyjádřil také bývalý prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynn.

Reklama

Související témata:

Doporučované