Hlavní obsah

Zemřela herečka a bývalá politička Táňa Fischerová. Bylo jí 72 let

Táňa Fischerová.

Reklama

aktualizováno •

Zprávu o úmrtí Taťany Fischerové zveřejnila na svém facebookovém profilu její někdejší spolupracovnice z prezidentské kampaně Monika Šatavová.

Článek

Monika Šatavová zprávu s odvoláním na informace od rodiny bez dalších podrobností zveřejnila ve středu odpoledne. Fischerová bojovala s onkologickým onemocněním.

Zprávu o jejím úmrtí potvrdila také ředitelka Českého helsinského výboru Lucie Rybová.

Fischerovou veřejnost znala především jako herečku a političku. Mezi lety 2002 a 2006 byla poslankyní. V první přímé volbě v roce 2013 kandidovala do prezidentského úřadu. Byla předsedkyní dnes už zaniklého Klíčového hnutí. Jedno z posledních veřejných vystoupení Fischerové bylo video, ve kterém letos na jaře podpořila tehdejší kandidátku na slovenský prezidentský úřad Zuzanu Čaputovou.

Taťana Fischerová se narodila v roce 1947 v Praze, studovala na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. Později nastoupila do pražského Činoherního klubu, odkud musela v roce 1973 odejít.

„Hostovala v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem. Točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem a Karlem Kachyňou. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovala televizní Adventní koncerty,“ uvádí její oficiální webové stránky.

„Znali jsme se celý život. Byli jsme si velmi blízcí. Je to strašné, zvláště nyní o Vánocích, kdy si obzvláště přejeme pro naše blízké jen to nejlepší, drahá Táňa odešla,“ řekl Blesk.cz herec Jan Kačer

Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

Fischerová byla známá svou aktivitou v neziskovém sektoru. Byla například členkou správní rady Nadace Vize 97, čestnou předsedkyní občanského sdružení Remedium (pro duševní zdraví), prezidentkou ITI (české středisko mezinárodního divadelního institutu) či předsedkyní Českého helsinského výboru.

Na čem mi záleží

Záleží mi na tom, aby u nás každý člověk mohl žít v ovzduší důvěry, vzájemné solidarity a tvořivé činnosti. K tomu je třeba měnit poměry ekonomické i politické. Tvořiví lidé u nás vždycky žili, jenom to neměli a nemají lehké. Je to naše společná práce a nikdo ji za nás neudělá. Možná právě teď přišel čas pokusit se věci měnit. Změna je možná, je v každém z nás. Držme si palce.

Táňa Fischerová

(zdroj: www.prezidentkatf.cz)

Reklama

Související témata:

Doporučované