Hlavní obsah

Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let

Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let. V posledních letech bojovala s následky srdeční mrtvice i s Alzheimerovou chorobou.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Smutnou zprávu o smrti Květy Fialové zveřejnila v úterý ráno Česká televize. Herečka v posledních letech bojovala s následky srdeční mrtvice i s Alzheimerovou chorobou.

Článek

Oblíbené herečce, kterou si diváci pamatují ze slavné role zpěvačky Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe nebo hraběnky z komedie Adéla ještě nevečeřela, bylo 88 let. Svou kariéru spojila s Městskými divadly pražskými, do angažmá ji přijal Jan Werich v Divadle ABC už v roce 1958. Od té doby tu ztvárnila bezpočet rolí, v posledních letech jako stálý host.

Květu Fialovou, která se narodila 1. září 1929 ve slovenské obci Velké Dravce, obdivovalo publikum pro její šarm a jemný smysl pro ironii a humor. Byla známa svým pozitivním přístupem k životu, milovala černou magii, okultní vědy, zvířata, rostliny, ale také stáří, o němž říkala, že ji osvobozuje. 

Fialová s vtipem vzpomínala na chvíli, kdy ji Werich angažoval na svou scénu. „Když jsem byla v jeho divadle jako divák, zašla jsem za ním, zda nepotřebuje herečku, a on mě odbyl, abych přišla druhý den. Přišla jsem podruhé a na jevišti potkala svého spolužáka Lubina Kostelku. Werich po mně chtěl, abych udělala dědečka, a po něm, aby udělal babičku. Vzniklo asi něco příšerného, ale Werich mi tehdy řekl nejkrásnější větu: Už vás potřebuji od včera,” uvedla před lety herečka v rozhovoru pro ČTK.

Do paměti diváků se zapsala také rolemi ve filmech Fantom Morrisvillu, Partie krásného dragouna, Účastníci zájezdu nebo v seriálu Hříšní lidé města pražského. A právě publiku dávala s láskou své herecké umění. Fialová milovala diváky. „Kdyby nebylo diváků, tak není ani ten nejlepší herec na světě. Ti jsou naši miláčci, naši konzumenti,” řekla kdysi ČTK. Za roli Maude ve hře Harold a Maude obdržela v roce 2010 Cenu Thálie. Byla to jedna z nejúspěšnějších inscenací Slováckého divadla, které ji angažovalo. Když cenu přebírala, prohlásila, že Slovácké divadlo je „jejím Národním”.

Fialová měla specifický vztah k mužům, který ovlivnil zážitek z konce války, kdy ji znásilnili dva vojáci Rudé armády. Sama pak byla svědkem jejich popravy. Jejím životním mužem a manželem byl 50 let český režisér Pavel Háša.

Reklama

Doporučované