Hlavní obsah

Zemřela herečka Tysonová. Žena, která tvořila historii

Cicely tysonová byla první Afroameričankou, která získala Oscara za celoživotní dílo.

Reklama

Cicely Tysonová zemřela ve věku 96 let. Její kariéra trvala přes sedm dekád.

Článek

Byla první černošskou herečkou, která si přišla převzít Oscara za celoživotní dílo. Mluví se o ní jako o ženě, která zásadním způsobem prolamovala škatulky, do kterých byli herci jiné než bílé barvy pleti zařazováni. Držitelka tří cen Emmy a jedné Tony, Cicely Tysonová, zemřela 28. ledna ve věku 96 let, oznámil její manažer bez dalších podrobností.

Narodila se jako dcera přistěhovalců z Karibiku v roce 1924. Na ulicích Harlemu ji objevil fotograf módního magazínu a z Tysonové se stala populární modelka. Odtud byl jen krůček k filmové kariéře. V ní si počínala velmi rozhodně. Odmítala „škatulkové“ role pro afroamerické herce a přijímala jen ty, které měly silný charakter a „pozitivní náboj“.

Stala se mimo jiné také první černošskou hvězdou televizního seriálu, když natáčela v 60. letech sérii East Side, West Side.

Kromě řady filmových a televizních cen a nominací dostala Tysonová také nejvyšší civilní vyznamenání – Prezidentskou medaili svobody od Baracka Obamy.

Vdaná byla třikrát. Jejím osudovým mužem byl až třetí manžel, jazzman Miles Davis, s kterým se scházela a rozcházela několikrát, než si jej v roce 1981 vzala. I s ním se ovšem rozvedla, konkrétně v roce 1989, dva roky před jeho smrtí.

Reklama

Doporučované