Hlavní obsah

Zemřela legenda sportovní žurnalistiky Otakar Černý

Foto: Profimedia.cz

Otakar Černý na pohřbu fotbalisty Václava Drobného.

Reklama

aktualizováno •

V České televizi působil s přestávkami od roku 1969. V pozici šéfredaktora sportovní rubriky byl až do roku 2013, kdy odešel do důchodu.

Článek

Ve věku 77 let v noci na úterý zemřel sportovní publicista, novinář a televizní moderátor Otakar Černý. Na Twitteru o tom informoval šéfkomentátor ČT Robert Záruba.

Otakar Černý se proslavil zejména v oblasti sportovní novinařiny, v níž působil po většinu své kariéry. Diváci ho mohou znát z obrazovek České televize, kde kromě sportovních přenosů moderoval i diskusní pořady Debata a Na slovíčko. Byl také zakladatelem sportovního kanálu ČT sport, který následně roky vedl jako šéfredaktor.

Otakar Černý se narodil v roce 1943 a pochází z Kladna. Vystudoval učitelství matematiky a fyziky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, Oba předměty později právě v Kladně vyučoval.

Jeho snem ale bylo stát se sportovním redaktorem, proto začal v roce 1969 působit jako externista v Československé televizi. Interním redaktorem se chtěl stát v roce 1971, kdy na tuto pozici vyhrál konkurz. Dříve ale odmítl vstoupit do KSČ, proto nebyl přijat. Zaměstnancem redakce zpravodajství se tak stal až po roce 1989.

V 90. letech se kromě své milované sportovní oblasti věnoval i politickému zpravodajství, zejména pak při moderování pořadu Co týden dal. „Díky němu jsem se stal známou osobou,“ uvedl Černý pro web Paměť národa.

Po odvolání Iva Mathého z pozice generálního ředitele v roce 1998 Černý z České televize odešel. Na obrazovky ČT se po vyhraném výběrovém řízení vrátil až v roce 2002, kdy se stal šéfredaktorem sportovní redakce. Stál tak u vzniku samostatné televizní stanice ČT sport. V pozici šéfredaktora působil až do roku 2013, kdy odešel do důchodu.

Podle webu ČT Černý za svou kariéru vytvořil zhruba 5 000 sportovních reportáží a na kontě má okolo 500 odvysílaných přímých přenosů. Za jeho účasti vznikla asi padesátka dokumentárních filmů. V loňském roce mu vyšla kniha Sport na Kladně, která mapuje historii kladenského sportu a řady lidí s ním spojených.

Reklama

Doporučované