Hlavní obsah

Zemřela lobbistka Jana Mrencová. Známá z kauzy neexistující mluvčí

Jana Mrencová v roce 2016, kdy ji reportéři Seznam Zpráv zastihli v sídle své firmy.

Reklama

V devadesátých letech, ale i později, platila Jana Mrencová za ženu s úzkými vazbami na vysokou politiku. Nejvíce vešla ve známost případem, kdy pod vymyšleným jménem vystupovala jako mluvčí exhejtmana Michala Haška.

Článek

Ve věku 67 let zemřela známá lobbistka Jana Mrencová z Mariánských Lázní, o které bývalý premiér Jiří Paroubek mluvil jako o „mediální čarodějce“.

Za svého nejlepšího klienta označovala dalšího expremiéra Stanislava Grosse. Podle svých vlastních slov dokázala „zařídit“ zvolení Marty Bayerové z KSČM senátorkou v roce 2008 a zemanovce Jaroslava Palase o dva roky později rovněž senátorem.

Asi nejznámější ovšem zůstane její práce pro Michala Haška (ČSSD). Jana Mrencová totiž vystupovala pod pseudonymem Lucie Proutníková jako politikova mluvčí v době, kdy působil jako jihomoravský hejtman. Rozesílala médiím Haškova vyjádření, připravovala články, hejtmanova tisková prohlášení nebo sledovala, co v novinách vyšlo.

„Já už politiku čtyři roky nedělám, nevím, proč jste přijeli,“ řekla reportérům Seznam Zpráv, když Janu Mrencovou zastihli Mariánských Lázních.

Tuto práci Jany Mrencové nakonec prošetřovala i policie, která případ odložila s tím, že nedošlo k porušení zákona – i přes trik s pseudonymem Jana Mrencová odváděla práci a fakturovala si za to odměny, které nevybočovaly z obvyklých cen.

O zdraví se bála, nechtěla k soudu

Před chebský soud se ovšem dostala kvůli obžalobě z uplácení, když měla slíbit, že ovlivní novináře, aby nenapsal negativní článek o někdejším místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkém (ČSSD). Soud jí za to uložil podmínku, i když se nepodařilo prokázat, že vůbec existoval novinář, kterého chtěla ovlivnit.

Plzeňský krajský soud už od roku 2017 projednává konkurz Jany Mrencové – její dluhy měly podle věřitelů narůst až na 18 milionů korun a do případu se vložilo Krajské státní zastupitelství v Plzni.

K soudu se ovšem Jana Mrencová z obav o své zdraví nechtěla dostavit. „Vzhledem k mému zdravotnímu stavu je pro mne přímo hazardem zúčastnit se případně jakéhokoli jednání za přítomnosti dalších osob,“ uvedla Jana Mrencová začátkem tohoto roku.

Soud vyhověl, avšak Janu Mrencovou vyzval, aby omluvu soudu doložila svojí lékařskou zprávou.

Jana Mrencová také mimo jiné založila soutěž Missis.

Reklama

Doporučované