Hlavní obsah

Zemřela nejbohatší žena světa a dědička kosmetické firmy L'Oréal Liliane Bettencourtová

Zemřela nejbohatší žena světa a dědička firmy L'OréalVideo: AP

 

Reklama

Liliane Bettencourtové bylo 94 let. Zda ji na prvním místě v žebříčku nejbohatších žen světa nahradí její dcera, zatím není jasné.

Článek

Ve Francii zemřela ve věku 94 let podnikatelka a dědička kosmetické společnosti L'Oréal Liliane Bettencourtová. Oznámila to její dcera. Bettencourtová byla podle časopisu Forbes nejbohatší ženou světa, magazín její majetek letos na jaře odhadl na 39,5 miliardy dolarů (863,3 miliardy Kč).

„Liliane Bettencourtová zemřela tuto noc doma, 21. října by jí bylo 95 let. Moje matka odešla poklidně,“ uvedla Françoise Bettencourtová Meyersová v prohlášení, z nějž citovala agentura AFP. Bettencourtová Meyersová zároveň vyjádřila podporu rodiny šéfovi L'Oréalu Jeanu-Paulu Agonovi a „jeho týmu po celém světě“.

Dcera je zároveň jedinou dědičkou. Výše jejího majetku však podle Wikipedie zatím není určená. V žebříčku časopisu Forbes byla dosud mezi ženami na druhém místě Alice Waltonová, dědička obchodní sítě Walmart.

Akcie L'Oréalu po smrti miliardářky vzrostly. Její úmrtí může způsobit změnu ve vztazích mezi akcionáři. Bettencourtova rodina vlastní 33 % akcií kosmetické firmy, druhý největší akcionář je firma Nestlé s 23 procenty. Nyní vyvstávají spekulace o tom, že bude Nestlé chtít svůj podíl zvětšit. Informace přinesla agentura Reuters.

Bettencourtová byla v roce 2010 zbavena kvůli svému špatnému duševnímu stavu svéprávnosti. Přispěla k tomu i kauza týkající se zneužití její důvěry. Bettencourtovou několik lidí připravilo o značné částky, čtyři z nich byli v roce 2015 odsouzeni k trestu vězení.

Miliardářka čelila podezření z nelegálního financování předvolební kampaně bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. V roce 2007 mu v rozporu se zákony údajně poskytla 150 tisíc eur v hotovosti (dnes asi 3,9 milionu Kč). Policie Sarkozyho vyslechla, vyšetřování ale bylo nakonec zastaveno.

Francouzská média tehdy spekulovala, že Bettencourtová trpí demencí a Alzheimerovou chorobou.

Podnikatelka byla aktivní ve veřejném životě a štědrou donátorkou vědy a umění.

Reklama

Doporučované