Hlavní obsah

Zemřela nizozemská duchovní a humanistka Rijksenová, působila v Olomouci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zemřela duchovní a humanistka Hildegonda Margaretha Rijksenová. Působila také v Olomouci a byla například kurátorkou výstavy o Anně Frankové.

Článek

Zemřela 25. března po dlouhé nemoci, informovala ČTK rodina zesnulé. Na své přání byla pohřbena v Olomouci, kde i zemřela. Rijksenová se v roce 1950 narodila v Nizozemsku. Po krátkém studiu žurnalistiky se zaměřila na filozofii a teologii, působila jako farářka reformní evangelické církve Jana Kalvína.

Učení českého reformátora Jana Husa ji zaujalo natolik, že se rozhodla ke studiu češtiny. V 80. letech přijela do Prahy a nastoupila na Husitskou teologickou fakultu. V roce 1986 musela komunistické Československo opustit, policie ji podezírala ze spolupráce s Chartou 77.

Na začátku 90. let se do ČR vrátila, působila jako farářka husitské církve v Olomouci. Pořádala sbírky u svých krajanů v Nizozemsku na opravy kostelů. Husitskou církev později opustila a podílela se na založení centra ekumenického setkávání a dialogu křesťanů a židů v Olomouci, jehož se stala ředitelkou. Propagovala také odkaz Anny Frankové, v Amsterodamu bydlela nedaleko od jejího domu. Pořádala i další výstavy, které propojovaly křesťanskou a židovskou kulturu.

Reklama

Doporučované