Hlavní obsah

Zemřela Olympia Dukakisová, držitelka Oscara za film Pod vlivem úplňku

Foto: Profimedia.cz

Herečka Olympia Dukakisová.

Reklama

Ve věku 89 let zemřela v sobotu herečka Olympia Dukakisová, která získala Oscara za roli matky v romantické komedii Pod vlivem úplňku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jejího agenta Allisona Levyho.

Článek

Dukakisová se narodila řeckým přistěhovalcům. Věnovala se hlavně divadlu, a to jako herečka i režisérka. Ve filmu se proslavila až v 56 letech právě ve snímku Pod vlivem úplňku, kde si její dceru zahrála zpěvačka Cher. Dukakisová si odnesla Oscara za vedlejší roli a Cher za hlavní.

Později si Dukasisová zahrála také ve filmech Podnikavá dívka, Ocelové magnolie, Kdopak to mluví, Mocná Afrodíté nebo Opus pana Hollanda. Věnovala se však i televizi a v letech 1991, 1998 a 1999 byla také za své televizní role nominována na cenu Emmy.

K tomu, že se stala filmovou hvězdou až ve věku, kdy mnoho hereček těžko hledá dobré role, řekla Dukakisová v roce 2012 v rozhovoru s listem Guardian: „Kdo ví, jak se to stalo? Šance, osud, nebo trochu obojí. Ale jsem velmi ráda, že jsem udělala Pod vlivem úplňku. Znamenalo to, že jsem se další den probudila a konečně jsem byla schopná zaplatit účty.“

Dukakisová toužila být herečkou od dětství, rodiče však trvali na praktičtějším vzdělání. Vystudovala proto fyzikální terapii a pracovala v nemocnicích v Marmetu v Západní Virginii a v Bostonu. Nakonec však zvítězilo herectví.

Manželem Dukakisové byl filmový herec Louis Zorich, který zemřel v roce 2018. Měli spolu dva syny a dceru. Stala se také babičkou, celkem měla čtyři vnoučata. Bratrancem Dukakisové byl neúspěšný kandidát demokratické strany na funkci prezidenta v roce 1988 Michael Dukakis.

Reklama

Doporučované