Hlavní obsah

Zemřela první Američanka, které transplantovali obličej

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová před zákrokem a po něm.

Reklama

Ve věku 57 let zemřela Connie Culpová, první Američanka, které lékaři transplantovali téměř celý obličej. Příčina úmrtí nesouvisela s její operací.

Článek

Culpová zemřela ve středu na komplikace způsobené infekcí, nesouvisející s její transplantací. CNN to sdělila Andrea Pacettiová, mluvčí kliniky v Clevelandu, kde lékaři provedli náročný zákrok.

„Connie byla neuvěřitelně statečná žena a inspirace pro mnohé,“ řekl Frank Papay, předseda kliniky dermatologie a plastické chirurgie Cleveland Clinic, který byl součástí Conniina chirurgického týmu.

„Její síla byla evidentní. Byla dosud nejdéle žijící pacientkou s transplantací obličeje,“ uvedl Papay v prohlášení. „Byla průkopníkem a její rozhodnutí podstoupit někdy skličující proceduru je trvalým darem pro celé lidstvo.“

Culpová přišla asi o polovinu obličeje poté, co jí v roce 2004 postřelil její vlastní manžel. Matku dvou dětí nejen zohavil a částečně oslepil, ale následkem střelby také přišla o čich a schopnost mluvit.

Náročnou operaci vedenou doktorkou Marií Siemionowou podstoupila v prosinci roku 2008. Obličej zesnulé dárkyně byl uzpůsoben, aby pasoval na její tvář. Lékaři byli schopní úspěšně propojit vrstvy tkání, kostí, svalů, krevních cév a nervových štěpů, čímž vyplnili chybějící část obličeje.

Šlo o první částečnou transplantaci obličeje ve Spojených státech. Lékaři podílející se na léčbě zdůrazňovali, že chirurgický zákrok není kosmetický, nýbrž obnovuje základní funkce.

Culpová se pak v roce 2010 setkala s rodinou své zesnulé dárkyně Anny Kasperové z města Lakewood v Ohiu. Manžel dárkyně prohlásil, že rodina s darováním souhlasila. „Věděli jsme, že by to tak Anna chtěla,“ sdělil novinářům Kasper.

S novou tváří byla Culpová spokojená. „Znovu cítím,“ řekla. „Dokážu jíst steak; můžu jíst téměř všechna pevná jídla - takže se všechno zlepšuje.“ Culpová se pak stala zastánkyní dárcovství a běžně o své zkušenosti hovořila.

Reklama

Související témata:

Doporučované