Hlavní obsah

Zemřela první žena, která získala prestižní Fieldsovu medaili. Měla vazbu i na Česko

Slavná matematička Marjam Mírzácháníová prohrála boj s rakovinou.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Íránská matematička Marjam Mírzácháníová zemřela ve Spojených státech. Na sociálních sítích se objevila kritika íránských představitelů, kteří použili její fotky v šátku.

Článek

Čtyřicetiletá matematička íránského původu Marjam Mírzácháníová zemřela ve Spojených státech. Trpěla rakovinou prsu a nemoc se nedávno rozšířila do kostní dřeně. O úmrtí v sobotu informovala její rodina.

Mírzácháníová byla první ženou, která získala prestižní Fieldsovu medaili považovanou za Nobelovu cenu za matematiku. Dostala ji za práci o symetrii zakřivených povrchů. Fieldsova medaile je udělována jednou za čtyři roky a pouze vědcům mladším čtyřiceti let. Manželem Mírzácháníové byl Čech Jan Vondrák, který se v Kalifornii věnuje teoretické počítačové vědě.

Řada kolegů ji považovala za génia. „Světlo zhaslo. Láme mi to srdce, odešla příliš brzo,“ napsal na Instagramu Firúz Naderí, který přes třicet let působil na řadě prestižních pozic v NASA. Ke kondolencím se přidal například i šéf Microsoftu Satya Nadella.

„Marjam Mírzácháníová byla inspirací pro mě, mé dcery a pro mnoho dalších. Odešla jsi příliš brzo, odpočívej v pokoji," napsal na Twitteru šéf Microsoftu Satya Nadella.  

Mírzácháníová se narodila v roce 1977 v Teheránu. Tam žila až do začátku studia na Harvardově univerzitě, kde v roce 2004 obhájila doktorát. Později byla profesorkou matematiky na Stanfordově univerzitě.

Smutek nad jejím úmrtím vyjádřila i řada íránských vědců a politiků včetně prezidenta Hasana Rúháního nebo ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa.

Úmrtí Mírzácháníové ale vyvolalo i kontroverze. Hlavně na sociálních sítích. Kritici si všimli, že íránští představitelé až na výjimky nepoužili při svých kondolencích její fotky z poslední doby. Na nich už nenosí šátek zakrývající vlasy, jak je v Íránu běžné. Místo toho použili archivní snímky, na kterých má ještě pokrývku hlavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované