Hlavní obsah

Zemřeli na covid-19. Teď mají padlí lékaři stejný status jako zabití vojáci

Svět bez obalu: Ukrajinští lékaři, kteří zahynuli na covid-19, dostali stejný status jako zabití vojáci v akci.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Na Ukrajině se už koronavirem nakazilo více než 3000 pracovníků ve zdravotnických zařízení, nejméně dvacet jich nákaze podlehlo. Reportéři televize Current Time zjišťovali proč.

Článek

Lékaři v ukrajinské Oděse drží smutek kvůli smrti svého kolegy Viktora Holičenka. Zemřel na covid-19, když se staral o pacienty nakažené koronavirem. Mnoho dalších ukrajinských zdravotníků zemřelo také.

Zdravotní sestra Irina Jaščuková ztratila svého manžela anesteziologa v Rivné v západní části Ukrajiny. „Když můj manžel zemřel, byl pohřben v černém pytli. Bylo strašné stát v nemocnici u toho pytle ležícího v rakvi. Když jsem pak šla v nemocnici chodbou dolů, tak jsem slyšela vedoucího lékaře, jak říká sestřičkám: Zasypte to tělo chlórem. Byla jsem v šoku. Nepřála bych to ani nepříteli. Bylo to jako noční můra. Chcete se probudit, ale ono to nejde,“ říká Irina.

Doktor Ihor Kovaljuk zemřel ve městě Ivano-Frankivsk. Jako kolegové říkají, že během prvních dnů pandemie pracoval bez ochranných prostředků. „Dobrovolníci a charitativní organizace nám pak začali pomáhat. Ale všechno to byly jednorázové prostředky, které se ovšem často používaly znovu a znovu. A ani teď toho nemáme dost,“ popisuje jeden z Kovaljukových kolegů.

V Ternopilu musely úřady zorganizovat pohřeb lékaře poté, co to odmítl místní kněz. Pohřbu se nemohla zúčastnit vdova - rovněž se nakazila covid-19. „Truchlila u rakve u cesty. Mluvila o tom, jak dobrý a zodpovědný to byl muž. Pracoval až do posledního dne, kdy zemřel,“ popisuje okolnosti pohřbu zdravotník ze stejné nemocnice.

Ukrajinští doktoři, kteří zemřeli na covid-19, dostali od státu stejný status jako vojáci zabití při nějaké akci. Jejich příbuzní pak od státu obdrželi 55 tisíc dolarů jako kompenzaci.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Reklama

Doporučované