Hlavní obsah

Nástupkyně Rážové: Blatný mi řekl, že je unavená a má strach o její zdraví

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Článek

Ve vedení boje s pandemií dojde k další změně. Hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou ve funkci nahradí ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Proč?

V pořadu Ptám se já odpovídala budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Tvrdí, že se rozhodovala několik dní, zda funkci přijme. „S panem ministrem jsem se bavila o tom, co je za problém s paní doktorkou Rážovou, chtěla jsem to vědět. Jsme spolužačky, kamarádky, vždycky jsme si pomáhaly. Pan ministr mi řekl, že jeví známky únavy a má strach o její zdravotní stav,“ řekla v rozhovoru Svrčinová.

Do funkce ji s pocitem, že je Jarmila Rážová „unavená“, prý přemlouval i premiér Babiš.

Podle Svrčinové ale Rážová odvedla kus dobré práce. Kde ale udělala vláda při pohledu na současná čísla chybu? „Velkou chybou bylo předvánoční rozvolnění, zejména otevření stravovacích služeb. Lidé měli pocit, že je zase dobře. Druhý kritický moment bylo neprosazení roušek na konci prázdnin a na začátku školního roku,“ vysvětlila ostravská hygienička.

Od jejího nástupu do funkce hlavní hygieničky se čeká především zlepšení komunikace. Přitom za špatnou komunikaci při řešení epidemie na Karvinsku ji už dříve kritizoval exministr Adam Vojtěch i sám premiér Babiš.

Svrčinová byla kritizovaná i za to, že zlehčovala smrt jedné z prvních obětí koronaviru, nebo že falešně obvinila zdravotní sestru ze šíření nákazy. Později se i omlouvala. „Chybami se člověk učí,“ uznala v rozhovoru Svrčinová. Díky zásahu v dolech OKD se podle ní epidemie moc nerozšířila a tehdejší opatření považuje za úspěšná.

Ke čtvrteční kritice za rasistický vtip, který měla sdílet na sociální síti Facebook, ostravská hygienička zopakovala, že si nedokáže vysvětlit, jak k takové události došlo. „Mohla jsem se ukliknout. Ale opravdu si nejsem vědoma, že jsem někdy něco takového dávala. Nejsem člověk, který by sdílel vtipy. Už žádná sociální média používat nebudu,“ řekla v Ptám se já hygienička Svrčinová. „Sdílím maximálně zatoulané psy a kočky,“ dodala.

Jaké budou její hlavní priority ve funkci? A co říká na současná vysoká čísla nakažených?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované