Hlavní obsah

Žena izraelského premiéra byla obviněna. Objednala si jídlo za 2,2 milionu

Foto: Foto: TV Baghrati

Manželka izraelského premiéra má problém.

Reklama

Izraelská prokuratura obvinila manželku premiéra Benjamina Netanjahua z podvodu a zneužití veřejných peněz při objednávkách jídla pro rezidenci premiéra.

Článek

Podle dnešního oznámení ministerstva spravedlnosti čelí Sara Netanjahuová obvinění z podvodného objednání a účtování potravin za 350 000 šekelů (asi 2,2 milionu korun) v období od září 2010 do března 2013. Netanjahuová vinu popírá a její manžel je toho názoru, že je spolu se svou manželkou obětí politického tažení levice a médií. Oba jsou vyšetřováni i v dalších kauzách.

V případě objednávek jídel jde o to, že Netanjahuová zatajila, že v rezidenci byl zaměstnán kuchař. Zákon v podobných případech objednávky z restaurací neumožňuje, pokud jsou součástí personálu kuchaři. Kromě Netanjahuové byl obviněn také bývalý zástupce šéfa Netanjahuova úřadu Ezra Saidoff. Podle vyšetřovatelů existují důkazy, že Netanjahuová dala příkaz zatajit, že sídlo premiéra zaměstnává kuchaře a že si byla vědoma porušování tohoto nařízení.

Vyšetřování poměrů v Netanjahuově rezidenci začalo před třemi lety. Zjišťovaly se například detaily o tom, že stát platil zaměstnance na úklid, který byl ve skutečnosti přidělen jako pečovatel o otce Netanjahuové, nebo o elektrikáři najatém na práci v rezidencích páru v Jeruzalémě i v Caesareji. Muž je členem premiérovy strany Likud, ale praxe nedovoluje zaměstnávání lidí podle stranické příslušnosti.

Netanjahu je vyšetřován ve dvou korupčních případech, v nichž jde o přijímání hodnotných darů a ovlivňování médií. Poslední slovo o případném zahájení soudního řízení proti němu bude mít generální prokurátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované