Hlavní obsah

Žena je půl roku na útěku. Má jít do vězení za objednávku vraždy manžela

Záhady Josefa Klímy: Měla si objednat vraždu manžela, teď je už půl roku na útěku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Kartusek je bývalý hokejista, dnes podniká na Uherskohradišťsku ve stavebnictví. Zhruba před 7 lety se zamiloval do vdané podnikatelky. Ale po krátké známosti ho čekalo nemilé překvapení.

Článek

Jeho vyvolenou, pětatřicetiletou Evu Zámečníkovou, policie obvinila, že si objednala vraždu svého tehdejšího manžela.

Kauzu následujících šest let řešily soudy na Slovensku. Poslední verdikt padl letos v lednu, Zámečníkovou soud pravomocně poslal na osm let do vězení. Tam už ovšem nenastoupila. Od té doby je na útěku.

Její přítel Kartusek, který nyní sám pečuje o společnou dcerku, je přitom pevně přesvědčen, že je žena nevinná. „Byl jsem u toho, když ji přišli na firmu, jak se říká, sbalit. V momentě, kdy jsem přijel, už na mě nastoupil nějaký člověk od policie, v kukle, se samopalem v ruce. Klepal na okno a řekl mi – dej si odchod, frajere, hledej si lásku jinde,“ vzpomíná Tomáš Kartusek na vypjatou situaci, která se odehrála v lednu 2014.

Eva Zámečníková vlastnila velkoobchod s květinami, její manžel Ludovít pracoval jako právník ve státních službách Slovenské republiky. Společně si pořídili dům v malé vesnici kousek od Trenčína. Když byl ale Ludovít služebně převelen do Žiliny a domů začal jezdit jen na víkendy, jejich vztah ochladl.

Od této chvíle se výpovědi obou manželů rozcházejí.

Podle Zámečníkové si její muž našel novou známost na východě Slovenska. Ludovít zase později vypověděl, že to jeho žena se za jeho zády začala scházet s Tomášem Kartuskem.

Každopádně se nakonec začátkem ledna 2014 dohodli na rozvodu s tím, že Evě zůstane dům a ona manžela vyplatí. Mělo jít zhruba o 80 tisíc eur, které do domu vložil ze svých peněz. A právě tohle měl být jediný motiv úkladné vraždy manžela, kterou podle obžaloby Zámečníková zosnovala.

Najatý vrah měl čekat, až se manžel vrátí domů. Ze střelby nakonec sešlo, protože Eva Zámečníková údajně nesehnala náboje, a tak prý měl vrah manžela nejprve omráčit paralyzérem, následně uškrtit švihadlem a zakopat někde v lese. Jenže vykonavatel vraždy, jistý Martin Adamkovič, s plánem Zámečníkové souhlasil jen naoko. Objednávku vraždy měl okamžitě nahlásit známému policistovi.

Další děj už se odehrával pod policejním dozorem. Adamkovič se svým údajným komplicem, který byl ve skutečnosti policistou, skutečně v domě vraždu spáchali. Ale jen fiktivně. Protože prý nebylo jisté, zda paní Zámečníková nekontroluje zdálky celou akci přes kamerový systém v domě, musela vražda proběhnout. Předem policisty instruovaný manžel dorazil domů, tam se nechal uškrtit a zabalit do deky. Mrtvolu pak naložili do auta a odjeli. Celou akci policisté s obětí i Adamkovičem pár dnů předtím trénovali, aby na místě činu působila věrohodně.

Právě výpověď Martina Adamkoviče byla klíčová, stal se korunním svědkem případu. Na jeho výpovědi de facto celá obžaloba stála.

„To je člověk, který se živí vydíráním lidí, podvody, člověk, který se vždycky na někoho nalepí, kdo podniká, dělá mu kvazi ochranku a takové ty věci. Prostě podvodník vrchem spodem,“ říká na adresu Adamkoviče bratr odsouzené Martin Zámečník.

Martin Adamkovič byl v minulosti dvakrát trestaný. Jednou za loupež, podruhé za vydírání a několik let strávil ve vězení. Policisty ze slovenské Národní kriminální agentury ale i přesto o své verzi příběhu přesvědčil. A v konečné fázi i soud.

Jak Eva Zámečníková, tak následně její bratr však dodnes Adamkovičovu pravdomluvnost zpochybňují. Podle Martina Zámečníka si celý příběh vymyslel, aby se před policisty vykoupil z jiné trestné činnosti.

„Já nemám žádnou trestnou činnost, žádný otevřený případ, jsem roky čistý. Neměl jsem se absolutně z čeho vyviňovat. Zachoval jsem se správně a ušetřil jsem život dobrého člověka,“ reaguje na obvinění ze strany Zámečníka Martin Adamkovič.

Kde se v současnosti skrývá Eva Zámečníková? A je s ní v kontaktu její rodina? A proč měl Martin Zámečník zaplatit 500 tisíc eur neznámému vyděrači? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované