Hlavní obsah

Žena, která je na roztrhání: Odmítla jsem kandidovat na prezidentku, zabilo by mě to

V této ukázce z rozhovoru Dana Drábová mimo jiné vysvětluje svůj pohled na Miloše Zemana, Michala Horáčka a Jiřího Drahoše.

 

Reklama

V kampani poradím Horáčkovi i Drahošovi, ale hypoteticky můžu volit i Zemana, říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Článek

Přinášíme psanou verzi rozhovoru s Danou Drábovou, předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a krajskou zastupitelkou za Starosty a nezávislé. Ve videu si pusťte její odpověď na otázku, jak se vypořádala s návrhem, ať kandiduje na hlavu státu.

Paní Drábová, jste víc předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, nebo krajská zastupitelka? To je to, oč tu teď běží. V jakém pořadí byste to uvedla vy?

Ve stejném jako vy. Protože moje profese je regulace rizik jaderných technologií. Zatím se jí nemíním vzdát.

Jste krajskou zastupitelkou za Starosty a nezávislé ve Středočeském kraji a Ministerstvo vnitra vyzvalo krajské zastupitelstvo, aby vás zbavilo mandátu, protože podle volebního zákona je to v kolizi s vaší funkcí státní úřednice. Jste připravena na to, že se budete muset vzdát mandátu?

Ano, jsem na to připravena. Poctivě řečeno, jsem na to připravená už od chvíle, kdy vešlo ve známost, že bych uvažovala o tom, že budu za Starosty a nezávislé kandidovat do krajského zastupitelstva. Už v té chvíli Ministerstvo vnitra a takzvaný pan superúředník vydali stanovisko, které upozorňovalo na kolizi volebního zákona a jmenované funkce v ústředním orgánu státní správy. Moje první reakce byla: Dobře, asi by bylo poctivější nekandidovat, ale potom se objevila řada právních úvah a právních posudků, které říkaly: Ale ono to tak jednoznačné není.

Vedení státního úřadu se nevzdám

Teď o tom bude muset rozhodovat soud, který zákon a který výklad je platný…

Já už opravdu počítám s tím, že bude vyslovena neslučitelnost mandátu s funkcí předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. A ten mandát tímto zanikne.

Taky byste se ale mohla po osmnácti letech vzdát funkce předsedkyně úřadu. O tom nepřemýšlíte?

To bych jistě mohla, to jistě. Ale na druhou stranu já jsem od samého začátku říkala, že jestliže dojde na toto rozhodování, tak úřad má přednost.

V krajských volbách jste získala obrovské množství preferenčních hlasů. Bylo to více než jedenáct a půl tisíce, třetí nejlepší výsledek v celé republice. To je přece obrovský závazek. Nebude pak vzdání se mandátu podvod na voličích?

Je to závazek. Já to jako podvod nevnímám. Tomu závazku jsem v dobré víře s nejlepšími úmysly chtěla dostát. Jestliže autoritativní výklad ministerstva bude takový, že mandát zanikne, tak je mi to moc líto, protože bych to dělala ráda a nevidím tam žádný střet zájmů.

Vy v tom ten střet zájmů necítíte?

Absolutně ne.

Ocitla jste se přece uprostřed politického boje už samotnou kandidaturou za Starosty a nezávislé, kdy jste kandidovala nejen s heslem „Jaderná baba“, ale i s heslem „Ohlídáme melouny“ neboli miliony. V tu chvíli, kdy byl Středočeský kraj řízen už osm let sociální demokracií, tak to byl jednoznačný útok na ČSSD.

Já to tak nevnímám. To byla snaha o dobrou správu toho kraje.

Na kraji jde o vliv, moc a pozice. To jsem nečekala

Pokud jste chtěli lépe hlídat „melouny“, tak to znamená, že správa kraje nebyla v tu dobu správná.

Podívejte se, nic na světě není jenom černé, nebo jenom bílé. Vzhledem k tomu, že už léta sedím v zastupitelstvu poměrně malého města Pyšel, a dvě volební období jsem místostarostka, tak jsem věděla, jak Středočeský kraj funguje. A najdete tam dobré věci a najdete tam i věci, které se dají udělat lépe. Cílem Starostů a nezávislých podle mě nebylo nějakým způsobem napadat a být negativní, ale ukazovat na to, co bychom dokázali udělat lépe. A to najdete vždycky. Já nemám ráda agresivitu a negativitu. Protože tím se nikam daleko nedostaneme.

Ale ten střet s ČSSD přece v zastupitelstvu je už jen proto, že Starostové a nezávislí společně s ANO kraj vedou a ČSSD je v opozici.

Ale já nemám tenhle typ myšlení politického střetu. Pro mě komunální a krajská politika je snaha o dobrou správu věcí, nikoliv boj o moc a politický střet. Ale asi jsem byla malinko naivní. Abych řekla pravdu, tak já většině těch rádoby politických debat nerozumím. Mám ráda za sebou práci, která je vidět a která lidem pomůže, zajistí jim lepší silnice za rozumné peníze, dobré nemocnice, dobré školy a podobně.

Po třech měsících zkušeností v krajském zastupitelstvu cítíte jisté rozčarování z toho, o jakých tématech se vedou boje?

Abych pravdu řekla, nepředstavovala jsem si, že krajská politika je tak blízko té parlamentní. Myslela jsem si, že ten kraj má být a je blíž politice komunální. Ono to do jisté míry je, ale daleko do větší míry, než jsem si dokázala představit, tam opravdu vstupuje boj o vliv, moc a pozice.

Necítíte se v tom úplně komfortně?

Úplně ne. To vám řeknu na rovinu.

Takže vzdát se mandátu pro vás bude do jisté míry úleva?

To zase ne, protože já když se do něčeho pustím, tak jsem odhodlaná to dělat.

Moje podpora je pro politiky dobrá reference

Starostům a nezávislým jste pomohla s volebním výsledkem, ostatně i proto si vás taky dávali na billboardy a myslím, že nejen ve Středočeském kraji. Cítíte to tak, že vaše podpora je pro politiky dobrou referencí?

No já doufám, že ano. Protože jestliže člověk něco dělá, tak to chce dělat dobře, a tím pádem chce vidět, že na tu jeho tvář a jeho práci jsou pozitivní reakce. Tohle je taková pozitivní reakce.

Ptám se i proto, že v poslední době se o vás začali trochu přetahovat i prezidentští kandidáti: Michal Horáček vás prezentoval na tiskové konferenci jako jednu ze svých poradkyní, vzápětí předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který zvažuje kandidaturu, řekl, že budete poradkyní i jeho. Takže budete poradkyní všech?

Budu poradkyní všech, kteří mi budou připadat jako plauzibilní (přijatelní, pozn. red.) prezidentští kandidáti, a řeknu vám proč. Prakticky celý profesní život se zabývám jadernými technologiemi, ale v posledních letech jsem se trošku posunula do širšího kontextu energetiky jako takové. A vidím, že Evropa a Česká republika energetické politice přikládají daleko menší význam. Každý o ní mluví, ale jejímu naplňování se přikládá daleko menší význam, než skutečně má.

To znamená, že chce-li prezidentský kandidát tento problém nějak odborně pojmout, jste připravena mu poradit.

Jsem připravená mu říci své názory a řekněme naformulovat nějaké teze, protože mi připadá cennější - než si vybírat, koho podpořím - že se ta problematika zviditelní. Jak říkám, musí to být člověk, se kterým se nějakým způsobem ztotožním z hlediska toho, jak vystupuje a jaké prezentuje své osobní hodnoty.

V tomhle směru jsou pro vás Michal Horáček i Jiří Drahoš stejně cenní a důvěryhodní.

Jsou to jistě kandidáti, kteří jsou pro mě volitelní.

Nesnáším lodičky, nemůžu na Hrad

Starostové a nezávislí, k nimž patříte, se netají ambicí podpořit v prezidentských volbách takového kandidáta, který by vyprovodil Miloše Zemana z Hradu, udělat všechno pro to, aby Miloš Zeman už nebyl prezidentem. Vím, že vy máte k Miloši Zemanovi velký respekt, spouštěli jste spolu Temelín, on vám posléze dal státní vyznamenání za zásluhy… Chtěla byste taky docílit toho, aby už nebyl příštím prezidentem?

Já to takhle nevidím. To je prostě přímá volba a soutěž, a tím pádem je to na rozhodnutí voličů. Vy mne zase tlačíte do toho negativismu.

Jste také volička, budete se rozhodovat, a zároveň jste příslušnicí Starostů a nezávislých, kteří ústy Petra Gazdíka toto vyhlásili.

A rozhodnu se na základě svého zvážení a své volby.

Takže teoreticky můžete být poradkyní Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a ve výsledku zvolit Miloše Zemana.

Hypoteticky ano.

Sama kandidovat nechcete?

Ne, to rozhodně nechci. Víte, já si myslím, že člověk má v životě dělat věci, na které se dobře připraví a o kterých ví, že ho budou aspoň trochu bavit. Nikdy jsem neuvažovala o tom, že bych v politické sféře fungovala někde výš než maximálně na úrovni toho řadového krajského zastupitele. A neuvažuji o tom ani teď. A na prezidentskou kandidaturu s trochou nadsázky říkám dvě věci: Nesnáším lodičky a obecně náplň té každodenní práce prezidenta republiky. Jak si ji vážím, tak by mě prostě zabila. To není věc, kterou bych chtěla dělat.

Vyzývají vás k tomu kolegové u Starostů?

Ano, měli takovou představu a velmi rychle jsme se dohodli, že jejich představy a moje představa o zbytku mého života, protože jak říkám, by mě to zabilo, se neslučují.

Senát, jediné co připadá v úvahu

Po zvolení krajskou zastupitelkou jste řekla, že na důchod byste možná vzala Senát. Takže až nebudete předsedat úřadu, tak byste svou politickou kariéru posunula o nějaký stupeň výš?

Jediné, co by připadalo v úvahu - když už mě někdo, jak hezky říká pan Kmoníček, domučí k odpovědi, tak je Senát. To je přece jen prostředí, ve kterém se spíše než v dolní komoře našeho Parlamentu o věcech diskutuje a hledá se nějaká shoda a dlouhodobější strategie.

Takže Senát je strop, a to až v důchodu?

To až v důchodu. Fakt jsem vychovaná k tomu, že člověk má za sebou vidět něco reálného, a mám ráda, když to vidím v nějaké kratší době, než je legislativní proces.

Celý záznam rozhovoru s Danou Drábovou si prohlédněte zde:

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v rozhovoru pro Seznam.

Reklama

Doporučované