Hlavní obsah

Žena, které se bojí Kreml. Sobolová je pod zámkem a bude asi až do voleb

Foto: Profimedia.cz

Ljubov Sobolová při lednové demonstraci na podporu Navalného, kde ji policie zatkla.

Reklama

Dva dny po sobě u ruského soudu stanula Ljubov Sobolová. V pondělí jí prodloužili domácí vězení, v úterý soud její jiný případ odročil. Hlavně se ale snaží izolovat výraznou ruskou političku od veřejnosti a jejích volebních ambic.

Článek

„Jsem posedlá spravedlností,“ přiznává se ruská politička Ljubov Sobolová v dokumentu pro britskou stanici BBC. Jedné z nejvýraznějších opozičních osobností režim nikdy nedovolil opravdu kandidovat a dá se předpokládat, že i v podzimních parlamentních volbách Sobolová bude „mimo hru“.

Třiatřicetiletá právnička je totiž už od ledna v domácím vězení, které jí tento týden úřady prodloužily až do druhé půlky června. Za to, že organizovala protesty na podporu Alexeje Navalného a porušila tím údajně protipandemická opatření. V úterý měl soud řešit další kauzu, za údajně nepovolené vniknutí do cizího bytu. Moskevský soud ale případ odročil.

„Režim v této kauze ani nemá formální výmluvu, jde o to, aby byla izolována od ruské veřejnosti,“ říká o Sobolové politolog Pavel Havlíček. Kdo ale vlastně je Ljubov Sobolová? Proč tolik vadí ruskému režimu a čím si získává ruskou veřejnost?

Moskvanka Ljubov Sobolová se ve veřejném dění začala angažovat už v roce 2011, tedy těsně poté, co s vyznamenáním absolvovala právnickou fakultu Lomonosovovy univerzity. Připojila se právě díky svému právnickému vzdělání do týmu Alexeje Navalného, který rok předtím založil protikorupční projekt RosPil.

Od té doby s Navalným Sobolová spolupracuje a velmi rychle si vydobyla svoji vlastní pozici, ze které se snaží dožadovat se spravedlnosti na státní, ale i komunitní úrovni. Pomáhala například rodičům žáků moskevské školy, kteří se kvůli špatným potravinám otrávili ve školní jídelně. Upozorňuje ale i na případy korumpovaných státních zakázek.

„Je jednou z nejvýraznějších osobností kolem Alexeje Navalného,“ potvrzuje i analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Připomíná, že do vědomí ruské veřejnosti se „vyšvihla“ v roce 2019, kdy jí ruské úřady zamítly registraci do voleb do moskevské Dumy.

Foto: Profimedia.cz

Ljubov Sobolová při soudním slyšení.

Přes léto 2019 držela Sobolová kvůli nepovoleným registracím opozičních politiků protestní hladovku. „První týden byl nejhorší, přišla mě navštívit dcera, ale já neměla sílu ani ji obejmout,“ vypráví politička v dokumentu, na kterém jsou vidět záběry jejího pohublého těla a to, a jak ji musel kolega podpírat, aby mohla udělat pár kroků. V této době ji policie ještě jednou zatkla na demonstraci a zase propustila. „Nemohla jsem to tak nechat, měla jsem právo kandidovat, hladovkou jsem na to chtěla upozornit,“ vysvětluje Sobolová.

„Policie přijela do střediska sbírání podpisů, nenechají mě odejít na demonstraci. Nemám strach, nemám v plánu se vzdát a budu pokračovat ve své politické činnosti,“ říkala klidným hlasem Sobolová v živém vysílání na Twitteru v srpnu 2019, slyšela, jak se jí za zády snaží těžkooděnci vniknout do sídla, kde sbírali podpisy pro kandidaturu ve volbách. Natáčela až do okamžiku, kdy ji policista donutil stoupnout si čelem ke zdi. Nakonec ji i zatkli.

Neviditelná influencerka

Internet a sociální sítě využívá Sobolová a celý Navalného tým k vlastní propagaci, ale také k upozornění na konkrétní činy Kremlu. Ljubov Sobolová má na YouTube vlastní pořad, ale také instagramový účet, který sleduje více než 300 tisíc lidí.

Na něm ukazuje i záběry ze svého soukromého života. Má manžela a malou dceru, kteří jsou kvůli její opoziční činnosti často sami terčem. „Pronásledují mě, pronásledují moji dceru,“ vypráví Sobolová v dokumentu BBC, který vznikl na podzim roku 2019, když ji stanice zařadila mezi 100 vlivných a inspirativních žen toho roku.

Novináři z BBC ji nazvali „neviditelnou influencerkou“. A to proto, že se Sobolová naprosto ojediněle objeví v mainstreamových médiích, na sítích ji ale sledují miliony lidí. „Ve volbách by určitě měla šanci,“ hodnotí Sobolové volební potenciál Pavel Havlíček.

Ljubov Sobolová ale zatím neměla možnost opravdu změřit své politické síly u volebních uren. Aktuálně se nachází v domácím vězení. „Není to žádný fešácký kriminál, je v určeném cizím bytě, kde je odříznuta od internetu. Jedná se více o skutečné vězení než domácí,“ popisuje však analytik Havlíček pro Seznam Zprávy.

V kauze, která se u soudu měla řešit v úterý, jde opět o Navalného. Jeho tým spolupracoval na odhalení travičů ruského opozičníka, který minulý rok skončil v kómatu po otravě Novičokem. Nitky vedly až k příslušníkům ruské FSB. Právě s členem toxikologického týmu tajné služby Konstantinem Kudrjavcevem se Sobolová chtěla setkat osobně.

Byl to Kudrjavcev, který v nahrávkách odvysílaných na americké stanici CNN přiznává, že byl Novičok nastražen do Navalného spodního prádla. Ljubov Sobolová se za ním vydala se svým chytrým telefonem. Opět pomocí přímého přenosu na sítích vysílala, jak se dostala do bytu sousedícího s Kudrjavcevem. Podle zprávy ruských úřadů tam ale vnikla neoprávněně.

„Je to snaha Kremlu izolovat všechny předáky opozice a lidi okolo Navalného, tresty budou pravděpodobně protaženy až do období po volbách,“ předpokládá odborník na Rusko Havlíček.

Reklama

Doporučované