Hlavní obsah

Žena má v ortodoxní společnosti stejná práva jako manželova peněženka, říká Hadar Galron

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

V ortodoxní společnosti provozuje stand-up comedy o postavení židovských žen. Izraelská dramatička a performerka je u nás známá hlavně díky hře Mikve, kterou uvedlo Stavovské divadlo.

Článek

Dramatička, spisovatelka a performerka Hadar Galron se narodila do ortodoxní židovské rodiny v Londýně. Pojem ženská práva byl ve společnosti i v rodině, kde vyrůstala, prakticky neznámý. Když jí bylo třináct let, emigrovala s rodiči do Izraele. Přísnou náboženskou výchovu s mnoha pravidly a rituály, které se jí v dětství dostalo, autorka transformuje do divadelních her i představení žánru stand-up. Hadar nicméně nikdy na náboženství zcela nezanevřela. Sama říká, že „vyměnila náboženství za víru“.

Její divadelní hry se překládají do mnoha jazyků, včetně češtiny. Mikve se na jevišti pražského Národního divadla objevuje už více než deset let, text dramatu I-Mamma přeneslo do českého prostředí divadlo ABC a hru Tajemství Galron připravila pro Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Nedávno také navštívila Prahu jako host veletrhu Svět knihy. Rozhovor s dramatičkou ve videu výše.

Interview je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované