Hlavní obsah

Žena natočila na mobil útěk před smrtícím ohněm. Dramatické záběry z řecké zátoky

Dramatické záběry ze zátoky, kam lidé prchli před ohněm.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

V Aténách se konají pohřby prvních obětí rozsáhlých požárů z tohoto týdne.

Článek

V Řecku se v sobotu konal první pohřeb jedné z více než osmi desítek obětí, které si vyžádal pondělní ničivý požár pobřežní oblasti nedaleko Atén. Smutečního obřadu za zesnulého kněze, který utonul při pokusu uplavat před plameny šířícími se v oblasti města Mati, se na předměstí Atén zúčastnilo několik stovek lidí, uvedla agentura AP.

Stejná agentura také zveřejnila záběry, které nasnímala jedna z postižených žen při útěku před ohněm a dusivým kouřem. Na videu pořízeném na mobilní telefon jsou vidět desítky lidí, které spasil útěk do vody. V zátoce čekají, až požár na břehu ustane.

Video natočila Elia Kalliová. Lidé si s sebou do vody stihli vzít jen pár nejnutnějších věcí - veškerý ostatní majetek sežehly plameny. Elia Kalliová při požáru přišla o dům i auto, ale přežila - narozdíl od více než dvacítky obyvatel její vesnice Mati.

Koroner Nikos Kalogrias agentuře AP sdělil, že identifikace obětí požáru stále pokračuje. Počet mrtvých se vyšplhal už na 87, některá média však uvádějí i 88 obětí.

V dalších dnech budou následovat pohřby dalších obětí. V neděli se například koná smuteční obřad za tři členy jedné rodiny, kteří v Mati - nejhůře postižené lokalitě a symbolu řeckých požárů z tohoto týdne - přišli o život. Rodina požádala novináře, aby se obřadu neúčastnili.

Následky požárů v Řecku snímané z dronu:

Řecké pobřeží po požárech.Video: Redakce Seznam, AP

Ministr pro veřejný pořádek a ochranu občanů Nikos Toskas vzbudil ve čtvrtek rozruch svým vyjádřením, že vláda má ohledně požáru podezření na to, že byl založen úmyslně. To ale zatím vyvracejí výsledky vyšetřování speciální hasičské jednotky pro zjišťování příčin požárů. Deník Kathimerini uvedl, že příčinou požáru zřejmě byla nedbalost. Vyšetřovatelé prý znají i konkrétního viníka, který neuhlídal oheň v pohoří Pendeli a ten se pak rychle rozšířil až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky.

Reklama

Doporučované