Hlavní obsah

Žena obviněná v kauze Kuciak ukázala na spolumajitele Penty. Měl podle ní vraždu objednat

Nové informace v kauze Kuciak: Zadržená Zsuzsová podle serveru Pluska.sk ukázala na spolumajitele Penty.Video: Redakce Seznam, Profimedia.cz

 

Reklama

Podle Aleny Zsuzsové, ženy zadržené v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, byl hlavním zadavatelem vraždy spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák. S informací o údajné výpovědi Zsuzsové přišel server Pluska.sk, který do skupiny Penta patří.

Článek

Podle serveru Pluska.sk měla podnikatelka Zsuzsová, která je ve vazbě v souvislosti s kauzou Kuciak, vyšetřovatelům sdělit, že hlavním zadavatelem vraždy je Jaroslav Haščák. Ten je spolumajitelem investiční skupiny Penta, která vlastní několik vlivných slovenských i českých médií. Mezi nimi je i deník Plus Jeden deň a k němu přidružený server Pluska.sk.

Zsuzsová údajně řekla, že Haščák po vraždě zneužil svá média, aby po zářijovém zadržení domnělých pachatelů činu odvedla pozornost od jeho osoby. Naopak měla ve společnosti vytvořit dojem, že si vraždu slovenského novináře prostřednictvím Zsuzsové objednal slovenský podnikatel Marián Kočner.

Kočner měl podle slovenského Denníku N několik novinářů včetně Jána Kuciaka sledovat. Zároveň je od konce června ve vazbě kvůli jinému případu, ve kterém je obviněn z falšování směnek v hodnotě přibližně 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč).

Slovenská média Kočnera doteď označovala za možného hlavního zadavatele vraždy, který k objednávce využil prostředníka v podobě Zsuzsuvé, a s vykonavateli vraždy se tak nikdy nemusel potkat. Za objednavatele vraždy Kočnera označil i jeden ze tří zadržených mužů, Zoltán Andruskó. Ten měl podle vyšetřovatelů zprostředkovat kontakt mezi Zsuzsovou a nájemným vrahem.

Představitel Penty Martin Danko ve vyjádření pro server deníku Echo24 nově zveřejněné tvrzení zcela odmítl. „Slyšeli jsme, že Zsuzsová to měla na policii vypovídat, ale kategoricky vylučujeme, že by Jaroslav Haščák byl zapleten do vraždy Jána Kuciaka,“ řekl serveru Echo24.cz

Zsuzsová od konce ledna čelí obvinění z další vraždy. Podle slovenské policie se s dalšími třemi osobami měla podílet na vraždě poslance Lászlóa Basternáka. Ten byl zastřelen v létě roku 2010, několik měsíců poté, co přežil jiný pokus o atentát.

V souvislosti s kauzou Kuciak policisté Zsuzsovou zadrželi na konci září. Vražda novináře Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové v únoru minulého roku na Slovensku vyvolala největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Policie i prokuratura už dříve oznámily, že důvodem Kuciakovy vraždy byla jeho novinářská práce. V nedokončeném článku psal mimo jiné o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku a jejich napojení na mafii.

Reklama

Doporučované