Hlavní obsah

Žena se chtěla pomstít. Soud rozplétá kauzu jehel v jahodách

Žena píchala do jahod jehly, aby se pomstila zaměstnavateli.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Padesátiletá žena My Ut Trinhová byla obviněna z ukrývání šicích jehel do jahod. Uvedl tak britský server BBC s odvoláním na soudní zdroje. Motivem jejího činu byl nejspíš pocit křivdy a touha po pomstě zaměstnavateli. Další soudní řízení proběhne v druhé polovině listopadu. Do té doby zůstává žena ve vazbě.

Článek

Padesátiletá žena, která pracovala jako kontrolorka na jahodové farmě, byla dnes před australským soudem obviněna, že do jahod ukrývala šicí jehly. Motivem jejího jednání byla pravděpodobně pomsta zaměstnavateli. S odvoláním na soudní zdroje o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Jehly v jahodách se v polovině září objevily v obchodech šesti australských států a teritorií. Nejprve v Queenslandu a následně v Novém Jižním Walesu, Viktorii, Teritoriu hlavního města Austrálie, Jižní Austrálii a Tasmánii. Po konzumaci jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici. Několik značek své produkty z obchodů preventivně stáhlo. Řadu pěstitelů okolnosti donutily vyhodit tuny jahod.

Místní média uvedla, že obviněnou je australská občanka My Ut Trinhová, která je vietnamského původu a do země přišla před více než 20 lety. Zatčena byla v neděli a dnes byla obviněna před soudem v australském městě Brisbane. Na kontaminovaném ovoci byla údajně nalezena její DNA.

Motivem činu byla podle všeho pomsta, která měla zaměstnavateli obviněné způsobit ekonomické ztráty. Žena si prý již dříve stěžovala na pracovní podmínky.

Obviněná zůstane ve vazbě do dalšího soudního jednání, které je naplánováno na 22. listopadu. Maximální trest za „potravinový terorismus“, tedy kontaminaci potravin, byl v září v Austrálii zvýšen z deseti na 15 let vězení. Obviněné hrozí podle australských médií až desetiletý trest.

Od září bylo australské policii nahlášeno 186 případů, kdy byla v jahodách nalezena jehla; 15 z toho se ukázalo jako falešný poplach. Zatím není jasné, z kolika těchto případů je 50letá obviněná žena podezřelá. Policie dnes uvedla, že vyšetřování kauzy „zdaleka neskončilo“.

Reklama

Doporučované