Hlavní obsah

Žena si kvůli nateklému oku zašla do nemocnice, pod víčkem našli živé včely

Ženě oteklo oko, lékaři jí tam našli čtyři čtyřmilimetrové včely.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

S kuriózním případem se potýkali lékaři na Tchaj-wanu. Podle nich se jedná zřejmě o první případ svého druhu na světě.

Článek

Devětadvacetiletá Heová, jejíž plné jméno tchajwanská média nezveřejnila, pouze příjmení, podle listu The Guardian vytrhávala plevel u hrobu svého příbuzného, kdy ucítila, že ji něco spadlo do oka. Předpokládala, že to byla hlína, kterou vymrštila vytržená tráva. Oko si tak vyplála vodou.

Ještě ten samý večer ale podle listu Heové začalo oko natékat a cítila ostrou bolest pod víčkem. Ráno proto vyhledala lékařskou pomoc.

Jenže namísto zánětu oka, který očekávala, pro ni měli lékaři jinou zprávu.

„Zahlédl jsem něco, co vypadalo jako nohy hmyzu. Pomalu jsem to začal vytahovat a sledovat pod mikroskopem. Jednu po druhé jsem je vytáhl,“ řekl na tiskové konferenci doktor Chung Čch' Tching. Velikost včel se podle něj pohybovala okolo čtyř milimetrů.

Lékaři objevili v oku Heové, přesněji u slzného kanálku, celkem čtyři včely. Podle lékařů byly u kanálku proto, že se tekutinou a vní přitomnou solí živily. Heová mohla v krajním případě i přijít o zrak. Od toho jí zachránilo mimo jiné i to, že si oko nemnula.

Včely, které měla mladá Tchajwanka v oku, patří do čeledi halictidae, tedy ploskočelkovití. V angličtině se tomuto druhu přezdívá sweat bees, tedy potní včely, jelikož včely láká aroma spojené s lidským potem. Podle The Guardian jsou ploskočelkoví rozšíření prakticky po celém světě. Nacházejí se zejména v horách a v blízkosti hrobů.

Reklama

Související témata:

Doporučované